COA blokkeert Grindr in azc’s

“Ik heb het idee dat ik nog steeds in het Midden-Oosten leef”

Leestijd: < 1 min

Het COA blokkeert gay datingapp Grindr, dat meldt LGBT Asylum Support, een stichting die zich inzet voor de belangen van lhbtq-asielzoekers.

Na meerdere meldingen te hebben ontvangen van lhbtq-asielzoekers dat datingapp Grindr binnen azc’s wordt geblokkeerd, besloot LGBT Asylum Support de klachten nader te onderzoeken.

“Ik heb het idee dat ik nog steeds in het Midden-Oosten leef en niet in Nederland”, zo reageert een van de homoseksuale asielzoekers op de blokkade. “Grindr wordt in mijn azc blijkbaar gezien als porno. Het COA moet onder toezicht geplaatst worden.”

Sandro Kortekaas, voorzitter van LGBT Asylum Support, noemt het voorval zeer ernstig. “We hebben in eerste instantie melding gedaan bij Bureau Veiligheid van het COA, dat direct verantwoordelijk is voor deze bizarre blokkade. Maar het COA heeft op geen enkele wijze gereageerd. Er ligt nu een brief bij de staatssecretaris alsook de Tweede Kamer.”

“Deze blokkade tast de integriteit van het COA aan”

In de brief, die vandaag onderdeel is van het vreemdelingendebat in de Tweede Kamer, wijst de stichting de Kamer erop het feit dat blokkade van Grindr in strijd is met artikel 1 en 7 van de Grondwet. Artikel 1 (verbod op discriminatie) omdat datingapp Tinder, niet specifiek bedoeld voor lhbtq’s, wel gewoon te gebruiken is binnen azc’s. Artikel 7 (recht op vrijheid van meningsuiting) omdat Grindr een sociale datingapp is en de IND verwacht lhbtq-asielzoekers tijdens gehoren kunnen vertellen over contacten met andere lhbtq’s in Nederland. Een eis die door dit verbod wordt bemoeilijkt.

“Het is in feite nog erger," vertelt Kortekaas, "want grondwet artikel 7 garandeert vanuit onze overheid dat burgers zonder vrees voor vervolging hun mening tot uitdrukking kunnen brengen. Deze blokkade door het COA  – onderdeel van de overheid – herinnert getraumatiseerde LHBTI-asielzoekers aan situaties waarin de overheid Grindr blokkeert en het gebruik ervan niet zonder gevaar voor je leven is. Deze blokkade is dan ook on-Nederlands en tast de integriteit van het COA aan.”

Update 25-09-2020: COA heeft de problemen inmiddels bevestigd. "Ook kinderen maken gebruik van de wifinetwerken. Bepaalde websites die niet standaard zijn, worden geblokkeerd", aldus een woordvoerder tegen RTL Nieuws. "Grindr hoort daar kennelijk toe. Dat is niet de bedoeling. We gaan dat zo snel mogelijk oplossen."

Onveilige situatie

Begin dit jaar meldde LGBT Asylum Support dat veertig procent van de lhbtq-asielzoekers in Nederlandse azc's te maken heeft gehad met een geweldsdelict, waarvan 60 procent gericht op de persoon zelf. 

Ook verzocht de stichting onlangs staatssecretaris voor Justitie en Veiligheid Ankie Broekers-Knol en de Tweede Kamer om extra preventieve maatregelen te nemen in azc's na aanhoudende noodkreten van lhbtq-asielzoekers die aangeven de anderhalvemeterregels onmogelijk te kunnen gehoorzamen in COA-opvanglocaties.  

Powered by Labrador CMS