I Am: Céline Dion

Céline Dion vecht tegen stiff person syndrom in nieuwe documentaire: bekijk hier de trailer

I Am: Céline Dion is vanaf 25 juni te zien op Prime Video

Leestijd: 1 min

De afgelopen jaren heeft Céline Dion al haar concerten moeten afgelasten omdat ze lijdt aan een zeldzame neurologische aandoening, het stiff person syndrome (SPS). Hierover heeft ze de documentaire I Am: Céline Dion gemaakt. Te zien is hoe de 56-jarige zangeres tot tranen toe geroerd is terwijl ze haar toestand bespreekt. “Ik mis de mensen zo ontzettend.”

“Ik werk elke dag ontzettend hard. Maar ik moest uiteindelijk toegeven dat het een worsteling werd. Het is niet moeilijk om een optreden neer te zetten. Maar het is wel heel moeilijk om een show te annuleren. Ik mis het zo ontzettend, de mensen.” Maar Céline Dion doet er alles aan om door te gaan. “Als ik niet kan rennen, loop ik. Als ik niet kan lopen, dan kruip ik wel. Maar stoppen wil ik nooit.”

problemen met lopen en zingen 

In december maakte Dion bekend dat bij haar de diagnose SPS is gesteld. Het syndroom veroorzaakt problemen met lopen en zingen. Als gevolg hiervan moest ze haar geplande tourdata voor 2023-2024 annuleren.

De documentaire I Am: Céline Dion laat zien hoe Dion haar dagen doorkomt. Een eerste trailer bevat archieffragmenten van haar carrière, afgewisseld met recentere beelden van haar fysiotherapiebehandeling. Zitten in een stoel zegt ze: “Ik was er nog niet klaar voor om iets te zeggen, maar nu ben ik dat wel.”

uitdaging 

Volgens Dions zus Claudette is haar toestand in de loop van de tijd verslechterd, waardoor het ruggenmerg en de hersenen van de zangeres zijn aangetast. SPS is een uiterst zeldzame neurologische aandoening aan het auto-immuunsysteem die spierstijfheid, onduidelijke spraak, pijnlijke spasmen en onvast lopen veroorzaakt.

Toen Dion haar documentaire eerder dit jaar aankondigde, zei ze: “De afgelopen jaren zijn voor mij zo’n uitdaging geweest. De reis van het ontdekken van mijn aandoening tot het leren ermee te leven en ermee om te gaan, maar me er niet door te laten definiëren.”

bewustzijn vergroten 

Langzaamaan probeert Dion nu haar muzikale carrière weer op te pakken. “Nu besef ik hoeveel ik het heb gemist, het kunnen zien van mijn fans. Tijdens mijn afwezigheid heb ik besloten dat ik dit deel van mijn leven wilde documenteren. Dit om het bewustzijn te vergroten over deze vrijwel onbekende aandoening, en om anderen te helpen die ook deze diagnose hebben gekregen.”

I Am: Céline Dion is vanaf 25 juni te zien op Amazon Prime Video. Bekijk hier de trailer.

Powered by Labrador CMS