non-binair

CBS Cijfers: Nederland is onveilig voor non-binaire mensen

Kom in actie - sta pal voor de veiligheid en spreek je uit tegen discriminatie

Leestijd: 3 min

Non-binaire mensen worden bijna vier keer vaker slachtoffer van geweld dan andere Nederlanders. Ruim een kwart van de non-binaire mensen is afgelopen jaar bedreigd, mishandeld of heeft seksueel geweld meegemaakt. Transgender Netwerk roept de politiek op tot actie: sta ook pal voor de veiligheid van non-binaire mensen, spreek je uit en doe meer tegen discriminatie en geweld. 

CBS vraagt periodiek de veiligheid in Nederland uit via de veiligheidsmonitor onder ruim 180.000 mensen. In 2022 is voor het eerst ook de genderidentiteit uitgevraagd, waardoor we nu voor het eerst cijfers hebben van de beleving van veiligheid en het meemaken van geweld van non-binaire mensen in Nederland. De cijfers over de veiligheid van trans vrouwen en trans mannen zijn nog niet bekend gemaakt. Daar moet namelijk eerst een aanvullende analyse voor plaatsvinden.

veel vaker slachtoffer

Uit de nieuwe cijfers blijkt dat non-binaire mensen afgelopen jaar veel vaker slachtoffer waren van geweld dan de algemene bevolking. Zo werd 16% van de non-binaire mensen in 2023 bedreigd ten opzichte van 5% van de mannen en 4% van de vrouwen. Van de non-binaire mensen werd ook 4% slachtoffer van mishandeling, ten opzichte van 1,4% van de mannen en 0,8% van de vrouwen. Ook maken non-binaire mensen beduidend vaker seksueel geweld mee: 12,1% van de non-binaire mensen werd in 12 maanden slachtoffer van seksueel geweld, ten opzichte van 0,5% van de mannen en 3,1% van de vrouwen. 

‘De hoge geweldscijfers verrassen ons helaas niet. We hopen dat hiermee ook de ogen geopend worden van de politiek: er moet veel meer gebeuren om de haat tegen de trans en non-binaire gemeenschap tegen te gaan. En dat begint door zelf pal voor de gemeenschap te staan’, aldus Remke Verdegem, voorzitter van Transgender Netwerk

laag veiligheidsgevoel 

Non-binaire slachtoffers ondervinden twee keer zo vaak emotioneel last van deze delicten dan andere slachtoffers. 60% van de non-binaire mensen voelt zich in Nederland wel eens onveilig. En 7,5% voelt zichzelf vaak onveilig. Ook dat ligt een stuk hoger dan bij vrouwen (2,7%) en mannen (1,3%). Met name de angst om slachtoffer te worden van mishandeling is sterk. Maar liefst 9.1% van de non-binaire mensen vreest hiervoor, ten opzichte van 2,4% van de mannen en 2,5% van de vrouwen. 

respectloos gedrag & discriminatie 

Non-binaire mensen kregen ook vaker te maken met respectloos gedrag en discriminatie. In 2023 heeft 40,3% van de non-binaire mensen zich gediscrimineerd gevoeld, ten opzichte van 11% van de vrouwen en 10,1% van de mannen. Non-binaire mensen ervaren met name vaker respectloos gedrag van onbekenden op straat en in het openbaar vervoer, en van bekenden, zoals partners, familie en vrienden.

online haat 

Ook online hebben non-binaire mensen veel te maken met haat. Bijna tien keer zo vaak hebben non-binaire mensen afgelopen 12 maanden te maken gehad met bedreiging, intimidatie en pesten. En bijna 5 x zo vaak te maken met online stalken. Al eerder bleek discriminatie en online haat te groeien. In 2022 hadden antidiscriminatievoorzieningen nog nooit eerder zo veel meldingen van transgender mensen gekregen. En uit de Groene Amsterdammer bleken de haatberichten over transgender mensen al explosief te stijgen. 

doe meer 

Transgender Netwerk roept dan ook de formerende partijen, het demissionaire kabinet en de Kamer op om actief stelling te nemen tegen alle haat die transgender en non-binaire mensen meemaken. De overheid moet pal voor de veiligheid en bestaansrecht van iedereen staan, ook van deze gemeenschap. Maak prioriteit van de maatregelen om lhbti+ mensen beter te beschermen en daders te vervolgen. Te beginnen om groepsbelediging ook tegen transgender en non-binaire mensen strafbaar te maken. Zodat zij net als andere groepen in Nederland, beter beschermd worden tegen online haat. Op woensdag 27 maart lanceert Transgender Netwerk een petitie om de Kamer op te roepen om de uitbreiding van het verbod op groepsbelediging met de grond geslacht zo snel mogelijk aan te nemen. Wij roepen iedereen op om de petitie te tekenen, zodat iedereen in Nederland veilig zichzelf kan zijn. 

Meer cijfers vind je in de vandaag gepubliceerde factsheet Veiligheid van non-binaire mensen in Nederland (Transgender Netwerk, 2024). De cijfers komen uit deze tabel van het CBS.

Coverbeeld: UnSplash

Powered by Labrador CMS