Burgemeester Nieuwegein tikt Poolse partnerstad op de vingers

'Stop met LHBTQ-vrije zones'

Leestijd: < 1 min

In Polen zijn steeds meer ‘LHBTQ-vrije zones’ waar gays, lesbiennes, biseksuelen en transgenders niet langer welkom zijn. Zo ook in Pulawy, de voormalige partnergemeente van Nieuwegein. De burgemeester heeft zijn ambtgenoot nu een brief geschreven waarin hij hem aanspreekt op de homo-onvriendelijkheid in zijn stad.

Burgemeester Frans Backhuijs van Nieuwegein zag met lede ogen aan hoe de voormalige partnerstad Pulawy zich had geschaard bij de ‘LHBTQ-vrije zones’ in Polen. Pulawy en tientallen andere Poolse steden hebben in het afgelopen jaar resoluties aangenomen waarin wordt gesteld dat kinderen en gezinnen beschermd moeten worden tegen de verspreiding van ‘LHBTQ-ideologie’. Voorlichting op scholen is sindsdien verboden.

Het Europees Parlement veroordeelde de LHBTQ-vrije zones eind vorig jaar al, maar dat heeft niet geholpen. Met zijn brief wil burgemeester Backhuijs de bezorgdheid van Nieuwegein overbrengen. Hij schrijft dat er een verlangen bestaat naar een inclusieve samenleving in alle Europese steden, waar mensen zich welkom voelen ongeacht hun achtergrond en oriëntatie. Backhuijs doet een beroep op het gemeentebestuur van Pulawy om dit ook daar mogelijk te maken.

Nieuwegein had tot 2015 een offiële band met Pulawy als partnerstad. Daarna bleven de verhoudingen tussen de twee gemeenten vriendschappelijk.

Bron: AD / Foto: Creative Commons

Powered by Labrador CMS