Brazilië bestraft homofobe uitspraken met twee tot vijf jaar cel

Leestijd: < 1 min

Brazilië heeft een belangrijke stap gezet als het gaat om gelijke rechten voor lhbtq’s. Het Braziliaanse Hooggerechtshof heeft deze week met negen stemmen tegen één bepaald dat homofobe uitspraken worden aangemerkt als haatzaaiende uitlatingen en discriminatie, waarvoor iemand een gevangenisstraf kan krijgen.

De uitspraak van het Braziliaanse Hooggerechtshof werd begeleid door rechter Edson Fachin, die het besluit grondwettelijk noemde en dat dit ertoe leidt dat lhbtq-personen gelijke bescherming genieten onder de Braziliaanse wet.

Gevangenisstraffen

Al in 2019 bestempelde het Hooggerechtshof homofobie als een misdaad. Destijds was dit alleen van toepassing op haatzaaiende uitlatingen gericht tegen de lhbtq-gemeenschap, niet tegen bepaalde individuen. Vanaf nu zal iedere homofobe haatzaaiende uitlating bestraft worden met gevangenisstraffen van twee tot vijf jaar.

Transgender parlementariër Erika Hilton noemde de uitspraak ‘een overwinning tegen lhbtq-fobie’.

Gevaarlijkste land

Alleen al vorig jaar werden in Brazilië binnen de lhbtq-gemeenschap 228 mensen vermoord. Brazilië is volgens belangenorganisatie Transgender Europe een van de gevaarlijkste landen voor trans personen. Het land werd in 2022 voor het veertiende jaar op rij uitgeroepen tot het land met het hoogste aantal moorden op transgenders.

Bron: Attitude / Coverbeeld: UnSplash

Powered by Labrador CMS