Bowi Jong wint Jos Brink Innovatieprijs 2019

Activiste en politica Joke Swiebel krijgt Oeuvreprijs

Leestijd: < 1 min

Initiatiefnemer van #SorryJohan Bowi Jong ontving zondagmiddag de Jos Brink Innovatieprijs, eerder ontving hij al de Winq Diversity Award. Activiste en politica Joke Swiebel ging naar huis met de Oeuvreprijs.

Bowi Jong stuurde in 2018 een brandbrief aan de KNVB om zijn zorgen omtrent homofobie in de voetbalwereld aan te kaarten. Bowies brief kwam op vervelende wijze ter sprake bij Voetbal Inside, waar Johan Derksen zijn oproep en het coming-outproces in het algemeen bagatelliseerde. Hierop riep Bowi de hashtag #SorryJohan in het leven, die honderden mensen inspireerde tot het delen van hun coming-outverhalen.

In de Staddschouwburg Haarlem kreeg hij uit handen van jurylid Souad Boumedien de Jos Brink Innovatieprijs. Juryvoorzitter Peter van der Vorst: “Omdat hij nu ook voorlichting geeft op scholen is hij een rolmodel geworden die het probleem van de homo-onvriendelijkheid in de voetbalwereld onder een breed publiek bespreekbaar heeft gemaakt.”

Bowi kreeg in februari de Winq Youth Diversity Award. Andere genomineerden waren YouTuber Jessie Maya en voorzitter van Wijdekerk Miranda Terpstra.

“Joke liet zich niet weerhouden door tegenstand in de samenleving en doet dat nog steeds niet”

Joke Swiebel
De Jos Brink Oeuvreprijs ging dit jaar naar Joke Swiebel. De 77-jarige Swiebel zet zich al haar hele leven in voor de LHBTQ-gemeenschap. Zo organiseerde zij in de jaren zestig de eerste demonstratie voor homorechten in Den Haag. Ook in haar rol als COC-bestuurder en Europarlementariër bleef ze strijden voor gelijke behandeling van homoseksuelen en heteroseksuelen.

“Dat getuigt van moed en doorzettingsvermogen”, zei de jury daarover. “Ze liet zich niet weerhouden door tegenstand in de samenleving en doet dat nog steeds niet.” Ze kreeg de prijs uit handen van Ingrid van Engelshoven, Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Andere genomineerden waren dragqueen Dolly Bellefleur en theatermaker Paul Haenen.

Jos Brink Prijs
De Jos Brink Prijs wordt een keer in de twee jaar uitgereikt aan een persoon, groep of instelling die een fundamentele bijdrage heeft geleverd aan de LHBTI-gemeenschap. Bovendien moet hij of zij zich voor een langere periode hebben ingezet voor de verbetering van de positie van LHBTI’s in de samenleving.

Twee jaar geleden ontving Ellie Lust de prijs. Activiste BeyonG Veldkamp ging naar huis met de Jos Brink Innovatieprijs.

Coverbeeld: Ernst Coppejans

Powered by Labrador CMS