Boris Dittrich houdt pleidooi voor intersectionele solidariteit tijdens Dales Lezing
“Men moet leren over de muren van de eigen groep heen te kijken”
Op vrijdagavond 8 oktober verzorgt schrijver en politicus Boris Dittrich de 24ste Burgermeester Dales Lezing. Daarin houdt hij onder meer een pleidooi voor intersectionele solidariteit. Tijdens de avond wordt ook de Burgemeester Dales Prijs uitgereikt aan het Lesbisch Archief Nijmegen.
De Burgemeester Dales Lezing, vernoemd naar Ien Dales, oud-burgemeester van Nijmegen, is bedoeld om het belang en de waarde van artikel 1 van de Grondwet (het gelijkheidsbeginsel) te benadrukken en werd voor het eerst gehouden in 1998. Eerder verzorgden onder anderen Femke Halsema, Alexander Pechtold, Sinan Can en Lilianne Ploumen de lezing.
Boris Ottokar Dittrich, schrijver, mensenrechtenactivist en Eerste Kamerlid voor D66, houdt op vrijdag 8 oktober de 24ste Dales Lezing. Dittrichs hele werkende leven heeft in het teken gestaan van gelijkberechtiging, waarbij hij zich specifiek inzette voor de rechten van de (Nederlandse) lhbti-gemeenschap. In zijn lezing spreekt Dittrich zich uit tegen onbesuisde identiteitspolitiek en houdt hij een pleidooi voor intersectionele solidariteit. "Identiteitspolitiek kan te ver doorgevoerd worden. Het wordt dan het verdedigen van de eigen groep, gaat ten koste van solidariteit met andere groepen en brengt de boodschap uit artikel 1 van de Grondwet niet dichterbij."
Burgemeester Dales Prijs
Tijdens de avond wordt tevens voor de 25ste keer de Burgemeester Dales Prijs uitgereikt, deze gaat dit jaar naar het Lesbisch Archief Nijmegen, het enige zelfstandige lesbisch archief van Nederland, dat inmiddels 36 jaar bestaat. De prijs is bedoeld voor personen of organisaties die zich binnen het Rijk van Nijmegen op vrijwillige basis inzetten voor de emancipatie van minderheden, de gelijke behandeling van achtergestelde personen en/of de bestrijding van discriminatie. De prijs gaat gepaard met een oorkonde en een geldbedrag van 500 euro.
Ien Dales
Ien Dales was van 16 mei 1987 tot en met 7 november 1989 burgemeester van Nijmegen. Daarna trad zij toe tot de Tweede Kamer als minister van Binnenlandse Zaken. In 1993 verdedigde ze in die hoedanigheid de Wet Gelijke Behandeling en tijdens debatten maakte ze duidelijk dat discriminatie op grond van deze wet, en met verwijzing naar artikel 1 van de Grondwet, verboden is.
Op 10 januari 1994 overleed Dales plots aan een hartaanval. Bij de gelegenheid van het 25-jarig besaan van COC Nijmegen werd in 1996 vervolgens de Burgemeester Dales Prijs in het leven geroepen. Twee jaar later volgde de eerste Burgemeester Dales Lezing.
De lezing
De Burgemeester Dales Lezing vindt plaats op het stadhuis van Nijmegen en is gratis toegankelijk, maar bezoekers moeten wel in het bezit zijn van een QR-code. Vanaf 19.45 uur is er een ontvangst met koffie, om 20.30 uur start de lezing. Wie niet in het bezit is van een QR-code, kan de lezing en prijsuitreiking thuis online volgen via deze link.