Minister Bruins:

“Bloed- en weefseldonatie door gays gemakkelijker maken”

Leestijd: < 1 min

In de toekomst wordt het misschien makkelijker voor gays om bloeddonor of weefseldonor te worden. Minister Bruno Bruins (Medische Zorg en Sport) heeft in een gesprek met de Tweede Kamer gezegd dat hij wil gaan onderzoeken wat de mogelijkheden zijn.

Minister Bruins neemt Denemarken als voorbeeld. In dat land moet het volgend jaar eenvoudiger worden voor homoseksuelen om bloed te geven. Bruins gaat kijken hoe Denemarken dit aanpakt.

In Nederland mogen gays alleen bloed doneren als ze tenminste een jaar geen seksuele handelingen hebben verricht met een andere man. Dit omdat gays vaker dan gemiddeld in aanraking komen met seksueel overdraagbare aandoeningen, zo is de gedachte hierachter.

Vier maanden
Denemarken gaat deze termijn terugbrengen naar vier maanden. Voor mannen die een monogame relatie hebben met een andere man, geldt helemaal geen termijn meer.

Als de nieuwe regels goed uitpakken in Denemarken, wil minister Bruins het voorbeeld volgen. Maar aangezien Denemarken die regels pas volgend jaar invoert, zal het voor Nederland dus nog wel enige tijd gaan duren voor er hier iets verandert.

Bron: NOS

Powered by Labrador CMS