boerderij boven op de gasbel

binnenkijken

Binnenkijken in de boerderij van Miquel en Quintijn in het Groningse Schildwolde

Leestijd: 4 min

Het is wat uit de buurt van Paradiso en Milkshake Festival, maar in het Groningse Schildwolde wonen Miquel en Quintijn wel lekker in een gigantische boerderij. Zonder met de ogen te knipperen: “Het perceel beslaat zo’n zevenduizend vierkante meter.”

Sinds mei 2019 wonen Miquel Hofman (29) en Quintijn de Boer (33) samen met poes Luca en kater Fritz in een boerderij uit 1856 in het Groningse Schildwolde. Miquel is geboren in het tien kilometer noordelijker gelegen Wittewierum. Quintijn – ‘Q’ voor vrienden – komt uit het Friese Bolsward.

Werd het Friesland of toch Groningen?
M: “Tien jaar geleden, leerde ik Q via een datingapp kennen. We zijn in Friesland gaan samenwonen – dat duurde een jaar of zeven. Eerst in een appartement in Bolsward en later in een miniboerderij, midden in het centrum van diezelfde plaats. Daar zijn we enthousiast geworden over een wat grotere boerderij. Het was wel erg klein; je kon nauwelijks om het huis heen lopen. En ik kreeg heimwee naar Groningen – hier woonden natuurlijk nog steeds familie en vrienden van mij.”

Woning in Groningen
“De eerste nacht deed de verwarming het niet eens”

Miquel werkt als manager in een woonwinkel. Toen de boerderij in Schildwolde op hun pad kwam, werd net een nieuw filiaal van de woonwinkelketen in de stad Groningen geopend, dus dat kwam goed uit; daar kon hij aan de slag. Q is werkzaam als IT’er bij de gemeente in Sneek.

Hoe komt een boerderij op je pad?
M
: “Gewoon via Funda.”
Q: “Wij hebben eerst een andere boerderij bekeken in Wittewierum, maar dat was ’t niet.”
M: “En hier zit alles in de buurt: de supermarkt, de kapper…”

“er is hier al heel lang niet meer geboerd”

Jullie zijn geen boeren, was de vorige bewoner wel een actieve boer?
Q
: “Nee, dat was een ouder echtpaar dat hier vroeger met hun kinderen heeft gewoond.”
M: “Achter de boerderij ligt een snelweg waardoor een stuk boerenland verdween en de rest van het land slecht bereikbaar werd. Er is hier al heel lang niet meer geboerd.”

Was de boerderij al in zo’n goede staat als-ie nu is?
M
: “Nee. Wij hebben heel snel, heel veel gedaan.”
Q: “Waar nu de keuken is, waren vroeger twee kamers, daar hebben we de muur tussenuit gebroken.”
M: “Toen we bij de notaris hadden getekend, hadden we een slaapbank meegenomen om hier meteen een nacht te blijven. Dat was even doorzetten, de verwarming deed het niet eens.”

B&B-slaapkamer
B&B-slaapkamer met een mix van authentieke en eigentijdse stijlen. De oude bedstee heeft een moderne functie gekregen: hierin bevinden zich nu een keuken en een dubbele inloopdouche.

Aan de slag!
M
: “Wij wilden alles aan de boerderij moderniseren zonder het nostalgische gevoel te verliezen. Het stond twee jaar leeg dus we zijn maar begonnen met het verwijderen van de spinnenwebben. Als een huis zo lang leeg staat, krijgen de natuur en de elementen er grip op en dan ga je bijvoorbeeld houtrot krijgen.”

Er is natuurlijk altijd heel veel werk aan zo’n huis.
M
: “Dat vinden we leuk om te doen en dat kunnen we ook wel.”
Q: “Het voorste gedeelte waren de opkamers, alleen daar woonden de mensen, de rest was boerderij. Gedurende de jaren is de boerderij steeds verder onderdeel geworden van het woonhuis. In dat gedeelte trokken wij zachtboard van het plafond en troffen daar een schitterend balkenplafond onder aan, met latjes aan de zijkant. Onder die latjes stond de naam van de timmerman en het jaartal 1901. Elders vonden we de handtekening van de schilder, ook uit diezelfde tijd.”
M: “Dat soort verrassingen zijn natuurlijk erg leuk om tegen te komen. Het is nog wel onze toekomstdroom om boven, aan de voorkant een mooie slaapkamer te maken. Dat was een hoge hooizolder.”
Q: “De raampjes ervan zijn beschilderd met gordijntjes. Dan dachten voorbijgangers dat je rijk genoeg was om ook boven slaapkamers te hebben. Maar dat is dus nep.”

Statige en kleurrijke entreehal met gemarmerd geschilderde vloer en lambrisering met aan weerzijden de ‘pronkkamers’.
Statige en kleurrijke entreehal met gemarmerd geschilderde vloer en lambrisering met aan weerzijden de ‘pronkkamers’.

Toch lekker, zo’n enorm huis voor twee mensen.
M: “Maar niet meer voor lang. Wij hebben een deel van het huis omgebouwd tot Bed & Breakfast. Aan de voorkant van het huis. Eerst wilden we dat boven maken maar daarvoor is het huis toch nog iets te gehorig – als er mensen boven lopen, hoor je dat meteen. Wij slapen zelf ook beneden.”
Q: “De B&B heeft ook een eigen ingang en de mensen lopen dan dus ook niet door ons huis.”
M: “Wij zijn ook wel goede gastheren en leggen mensen graag in de watten. Wij ontvangen ook graag vrienden en die blijven dan soms een weekendje.”

Er ligt veel grond om het huis; je kunt maar beter van tuinieren houden.
M
: “De tuin is zo’n vijfduizend vierkante meter. Als je even gaat grasmaaien, ben je meteen drie uur bezig.”
Q: “Achter het huis staan veertien fruitbomen. Appels, peren, kersen en pruimen.”
M: “Van het plukken maken we iets leuks: we nodigen vrienden uit, verpakken alles in zakjes en verkopen het dan aan de weg. Van wat we verdienen gaan we leuk uit eten.”
Q: “Toen we hier kwamen wonen, heeft het Groningse Landschapsbeheer de tuin voor ons aangelegd.”
M: “Het voorbereidende werk hebben we zelf gedaan, maar het Groningse Landschapsbeheer weet precies hoe de tuinen er vroeger uitzagen en dat hebben we in ere willen herstellen.”

Tegelwerk met gezichten erin verwerkt.
Tegelwerk met gezichten erin verwerkt.

Hebben zij die mooie vijver, voor het huis, ook aangelegd?
M
: “Nou, dat is gewoon een plas.”
Q: “In de zomer is het een kuil met gras erin.”

Schildwolde ligt vlakbij Slochteren. Jullie wonen boven op de gasbel.
M
: “Als je hier gaat graven, kom je wel in het gas terecht.”

“onder de latjes stond de naam van de timmerman en het jaartal 1901”

Is het spannend om midden in het aardbevingsgebied te wonen?
M
: “Je kunt inderdaad niet voorspellen wanneer er aardbevingen komen en hoe heftig die dan zijn.”
Q: “Bij de aankoop hebben we rapporten laten opstellen over de staat van dit huis en over de aardbevingsschade die het al had. Toen we hier net kwamen wonen, hebben ze wel de schoorsteen vernieuwd maar er is een flink dossier over al onze schades. Het instituut Mijnbouwschade overziet de schade, maar voor bijvoorbeeld de versteviging van het huis moeten we weer ergens anders zijn.”
M: “Bij een volgende aardbeving zal ons huis niet meteen instorten, maar het levert wel weer nieuwe rompslomp op. Verder zijn wij er vrij relaxt onder.”
Q: “Een boerderij iets verderop is helemaal afgebroken. De hele voorgevel was verzakt en uit elkaar gevallen.”

Wat dachten jullie toen de gaskraan deze winter gewoon weer open werd gezet?
M
: “Dat was echt een domper. Er was beloofd dat dit niet zou gebeuren. Bij de bakker gaat het over corona of over aardbevingen. Dat is wat er hier leeft.”

Beeld: Dario & Misja

Powered by Labrador CMS