Eurovisie Songfestival

“Bereid Rotterdam voor op de komst van duizenden homo’s naar het Songfestival”

COC: garandeer de veiligheid van LHBTQ's

Leestijd: < 1 min

Rotterdam-Zuid maakt zich op voor het Eurovisie Songfestival, dat daar in mei wordt gehouden. COC Rotterdam, OUTtv en Rotterdam Pride willen dat de stad alvast nadenkt over de grote groep LHBTQ’s die het evenement aantrekt. “Je wil koste wat het kost incidenten voorkomen.”

Het AD maakte een rondje langs COC Rotterdam, OUTtv en Rotterdam Pride en vroeg zich af wat de autoriteiten kunnen doen om de veiligheid van de bezoekers van het Eurovisie Songfestival te garanderen. Het zangfestijn trekt een grote schare LHBTQ-fans, die moeten kunnen rekenen op de steun van de stad.

Toleranter
Bey Cil, ambassadeur van Rotterdam Pride, ziet dat zijn stad steeds toleranter staat tegenover mensen met een andere geaardheid. Maar hij vindt het belangrijk dat er verscherpte aandacht is voor deze groep mensen. “Je wil koste wat het kost incidenten voorkomen. Dit is het moment voor Rotterdam om ons te profileren als diverse stad waar iedereen wordt geaccepteerd.”

Multiculturele gemeenschap
Ian van der Putten van OUTtv Europa ziet graag dat de gemeente de multiculturele gemeenschap betrekt bij de plannen. “Je kan niet zomaar duizenden homo’s die wijk insturen zonder daar van tevoren over na te denken. Bij de Pride in Antwerpen hebben ze bijvoorbeeld brieven bij mensen in de bus gedaan om ze te informeren. Dan weten ze wat ze kunnen verwachten.”

Veiligheid
Eyasu Balcha van COC Rotterdam vindt het belangrijk dat de gemeente aandacht heeft voor de veiligheid van mensen. Dat doet de gemeente nu al, zegt Balcha: “De StopApp, waar vrouwen melding kunnen doen als zij op straat seksueel worden geïntimideerd, is nu bijvoorbeeld ook uitgerold naar de LHBTQ-gemeenschap.”

Onderzoek
De gemeente zelf laat weten dat alle risico’s in kaart worden gebracht, waarbij de LHBTQ’s ook de aandacht hebben. Momenteel loopt er een onderzoek naar het veiligheidsgevoel van homo’s, lesbiennes, biseksuelen en transgenders in Rotterdam. Naar verwachting wordt de uitslag in februari bekendgemaakt.

Powered by Labrador CMS