De Queer Consent Podcast

Beluister de 'Queer Consent Podcast', over seksueel geweld en consent

Eerste aflevering gelanceerd op 22 januari

Leestijd: 3 min

De Queer Consent Podcast is een Engelstalige podcast die diverse aspecten van seksueel geweld, consent en activisme binnen de lhbtiq+-gemeenschap bespreekt. De eerste aflevering wordt gelanceerd op 22 januari, bekijk hier alvast het overzicht met onderwerpen en gasten.

Gehost door Thomas Garrod-Pullar, oprichter en directeur van MenAsWell, belicht deze boeiende Engelstalige podcast diverse aspecten van seksueel geweld, consent en activisme binnen de lhbtiq+ gemeenschap. 

belangrijke, niet veel besproken kwesties

De Queer Consent Podcast biedt daarmee een diepgaande en inclusieve kijk op belangrijke maar niet veel besproken kwesties, waarbij het belang van consent in alle facetten van het leven wordt belicht. We nodigen je uit om te luisteren en de verhalen van inspirerende gasten te delen. De eerste aflevering verschijnt op maandag 22 januari 2024.

When designing this podcast, I wanted the audience to learn my own journey of sexual violence, the journey I’ve been on since; setting up MenAsWell, and the inspirational people I’ve met who have allied themselves to the work we’re doing within the community. In order for our community to build a safe, consensual environment, we need a discussion in which everyone is heard. Join me as we explore the topic of consent with some of those key voices.”

- Thomas Garrod-Pullar, oprichter en directeur van MenAsWell

afleveringen en gasten

1) Getting started in activism and minority groups

Nina Sierig
Als medeoprichter van MenAsWell en beleidsmedewerker bij The Safe Space Club zet Nina Sierig zich al jarenlang in voor de erkenning van mannen als slachtoffers van seksueel geweld.

Sara Dekker
Als directeur van The Safe Space Club strijdt Sara Dekker wereldwijd tegen seksueel geweld. Haar inzet reikt tot aan de Verenigde Naties in New York, waar ze sprak over de uitdagingen waarmee vrouwen en minderheidsgroepen worden geconfronteerd. Haar persoonlijke ervaring met kindermisbruik inspireerde haar tot het oprichten van The Safe Space Club, waar ze samenwerkt met een vrouwelijke imam om schaamte onder moslimvrouwen te verminderen.

Speciale gast: Marko Mihailović
Als voormalig directeur van Belgrade Pride, is Marko Mihailović een pionier in queer activisme. Zijn leiderschap bij Belgrade Pride heeft bijgedragen aan de vooruitgang en zichtbaarheid van de lhbtiq+ gemeenschap, waarmee hij een blijvende impact heeft achtergelaten.

De eerste aflevering staat nu online, je vind 'm hier op Spotify.

2) Sharing your story

Tessel ten Zweege
Als auteur van de boeken Dat zou jij nooit toelaten, Voorbij de verbijstering en Femicide: tot de dood ons scheidt, maakt Tessel ten Zweege veel lezers bekend met onderwerpen als partnergeweld en de kruispunten van biseksualiteit. Tessel biedt niet alleen een stem aan zij die verstikt worden door stilte, maar doorbreekt ook taboes en bevordert inclusiviteit middels haar moedige verhalen.

Jeffrey Dral
Als auteur van het boek Liegen Zul Je, dat wordt gelezen door young adults (16+) en volwassenen, deelt Jeffrey Dral zijn aangrijpende verhaal over seksueel misbruik door twee daders, dat plaatsvond gedurende zijn zestiende levensjaar. Met zijn stem belicht hij niet alleen de noodzaak van erkenning voor mannelijke slachtoffers, maar ook het belang van open communicatie over moeilijke onderwerpen. Hiermee inspireert hij zowel lhbtiqa+ mensen als mensen buiten de community.

3) Chemsex

Michael O’Dea en Leon Knops
Michael O’Dea is coördinator van het chemsex-programma bij Terrance Higgins Trust. Leon Knops werkt als coach, trainer en chemsex-expert bij Mainline. Samen richten ze zich met bijzondere toewijding op de complexe vraagstukken rond chemsex, met een specifieke focus op het bevorderen van een gezonde en sobere levensstijl binnen de queer-gemeenschap.

Speciale gast: Jeroen V Santen (Queer and Sober)

4) Trans and intersex

Tijn de Jong
Als toonaangevende trans-activist in Nederland, leidt Tijn de Jong in de strijd voor transgenderrechten en -zichtbaarheid. Hen vergroot het bewustzijn over de uitdagingen van de transgemeenschap en draagt actief bij aan een meer inclusieve samenleving binnen de Nederlandse lhbtiqa+ gemeenschap.

Sharan Bala (Intersex Activist)

5) Policy and Professionals

Iva Bicanic
Als directeur van het Centrum Seksueel Geweld, zet Iva Bicanic zich persoonlijk in voor slachtoffers van seksueel geweld. Haar inspanningen hebben bijgedragen aan het creëren van een omgeving waarin diverse slachtoffers van seksueel geweld worden erkend en ondersteund.

Willy van Berlo
Als Program Manager bij Rutgers, speelt Willy van Berlo een cruciale rol in het aanpakken van seksueel geweld. Haar inzet en leiderschap dragen bij aan het creëren van bewustzijn en het bevorderen van preventie binnen Rutgers en daarbuiten.

Joey Woudstra
Als verpleegkundige bij GGD Amsterdam, pleit Joey Woudstra actief voor bewustwording omtrent consent binnen de organisatie. Met zijn inzet draagt hij bij aan een cultuur van respect en bewustzijn rondom toestemmingsvraagstukken binnen de gezondheidszorg.

6) Next steps

Haroon Ali
Als journalist en auteur van Spectrum, onderzoekt Haroon Ali diversiteit in de lhbtiq+ gemeenschap, met inbegrip van belangrijke thema's zoals seksueel geweld. Zijn werk draagt bij aan een dieper begrip en bewustwording van de uitdagingen waarmee verschillende individuen binnen de gemeenschap worden geconfronteerd.

Tieneke Sumter
Als National Manager bij COC NL, zet Tieneke Sumter haar expertise in om de belangen van de lhbtiqa+ gemeenschap te behartigen. Haar activisme weerspiegelt een diepgaand begrip van de diverse uitdagingen waarmee deze gemeenschap wordt geconfronteerd, zowel in Nederland als in Suriname. Haar intersectionele perspectief brengt een waardevolle dimensie in de strijd voor gelijke rechten, en haar leiderschap belooft een blijvende impact te hebben op de lhbtiqa+ community.

Kris van de Veen
Als gemeenteraadslid voor GroenLinks Amsterdam, deelt Kris van de Veen zijn perspectief op suïcidaliteit binnen de lhbtiqa+ gemeenschap. Zijn betrokkenheid en openheid dragen bij aan cruciale gesprekken over mentale gezondheid en welzijn.

meer informatie over menaswell

Menaswell  is een Nederlandse stichting die zich inzet tegen seksueel geweld tegen mannen, trans personen en non-binaire mensen. Wij streven ernaar de barrières voor steun aan mannen na seksueel geweld te overbruggen en tegelijkertijd het bewustzijn en de zichtbaarheid van mannelijke slachtoffers te vergroten.

Powered by Labrador CMS