Jake Shears

Beluister de podcast Queer the Music met Jake Shears van de Scissor Sisters

Over songs als ‘You Make Me Feel (Mighty Real)’ van Sylvester

Leestijd: 1 min

Van Erasure en Years & Years tot Sylvester en ‘Fuck the Pain Away’ van cultheld Peaches: voormalig Scissor Sisters-frontman Jake Shears neemt zijn luisteraars mee op een reis langs allerlei queer artiesten die impact hebben gehad. En dan niet alleen op de dansvloer. Luister hier naar de podcast Queer the Music.

Jake Shears is een podcastserie gestart over de anthems die bepalend zijn geweest voor de queergemeenschap. Door de jaren heen hebben queer artiesten bijdragen geleverd op het gebied van emancipatie van lhbtiq+-personen, die vaak gepaard gingen met enorme risico’s – zowel persoonlijk als professioneel.

baanbrekende artiesten

De voormalige zanger van de Scissor Sisters zet deze baanbrekende artiesten in de schijnwerpers in zijn podcastserie Queer the Music. Lied voor lied duikelt hij op uit het verleden en daarover vertelt hij samen met zijn gasten de verhalen.

 Om te beginnen is er het verhaal van discodiva Sylvester, die in de jaren zeventig een gigahit scoorde met ‘You Make Me Feel (Mighty Real)’. Sylvester was zwart, queer en genderfluïde in een tijd dat dit woord nog niet bestond.

van populair tot obscuur

Een recenter voorbeeld is ‘King’ van Years & Years. Zanger Olly Alexander zong dit lied naar de top van de Britse hitlijsten in 2015. Obscuurder is Peaches, een underground electro-artiest die in 2000 een schare fans opbouwde met haar album The Teaches of Peaches en de daarvan afkomstige culthit ‘Fuck the Pain Away’. 

En zo zijn er meer pareltjes die Shears bespreekt, van acts als Erasure en Rufus Wainwright tot onbekendere artiesten als King Princess en Self Esteem. Je vindt de podcast Queer the Music onder meer via Apple.com.

Powered by Labrador CMS