Bekijk het complete programma van Queer Amsterdam en hun Pride-week

Leestijd: < 1 min

Zoals wellicht bekend is het programma van de Amsterdamse Pride verdeeld over twee organisaties. Het complete programma van de Queer Amsterdam-week is bekend. Hier een aantal highlights, waaronder de Pride Walk, Roze Kwaku en de Love Swim.

Deze week maakte Queer Amsterdam hun Pride-programma bekend. Zij verzorgen de eerste week van Pride in Amsterdam, met hier een overzicht van alles wat Queer Amsterdam heeft te bieden. Winq licht er voor elke dag een paar items uit, zoals omschreven in het programma.

Zaterdag 22 juli

Pride Walk – 12:00 uur verzamelen op de Dam
Queer Amsterdam trapt Pride af met de jaarlijkse Pride Walk. 12:00 uur verzamelen op de Dam / 13:00 uur lopen naar Museumplein. Het is een van de jaarlijkse activistische walks, waar je kunt laten zien dat jij deel uitmaakt van onze prachtige community.

Ben je niet queer maar wil je toch graag meelopen als ally? Sluit gezellig aan! Via de Dam lopen we naar het Museumplein, waar aansluitend het Queer Fest plaatsvindt.

Queer Fest – van 14:00 tot 18:00 uur op het Museumplein
Na de Pride Walk vindt er een mini-festival plaats op het Museumplein. Hier kun je lekker dansen bij het Danspaleis waar ook optredens zullen plaatsvinden, of misschien heb je meer zin om langs de 30 verschillende (markt)kraampjes te struinen.

Er zijn lekkere hapjes en drankjes te koop én Queer Pride and Sports organiseert verschillende activiteiten. Zo kun je bijvoorbeeld gaan rolschaatsen, skateboarden, breakdancen, basketballen, tennissen, volleyballen, voetballen of rugby of badminton spelen. Ook is er een lesje zelfverdediging.

Zondag 23 juli

Roze Kwaku - 14:30 – 22:00 in het Nelson Mandela Park
Queer Amsterdam organiseert op Roze Kwaku een eigen stage genaamd Podium Tha Block. En daarnaast is er door Pride and Sports ook een Queer Skate Jam (14:00 – 16:30) het “Skaten met Queer Skate Club en New Wave” georganiseerd. Kom dus lekker dansen, met of zonder skates! Kom dus lekker dansen, met of zonder skates!

Joost van Bellen Gaat Door Queer Edition
Op zondag 23 juli, de avond en nacht van het openingsweekend van Queer Pride, zet Joost van Bellen de bloemetjes binnen… in de club. Hij draait rug-aan-rug met Juliana X van Queer Club Zuperstition uit Rotterdam.

Superster en vuige dragterrorist Christeene vliegt op haar bezemsteel over uit New York City voor een exclusief optreden. Daarnaast komt Industrial techno & punkraver Louisahhh vanuit Parijs over voor een knalset. Lewis G. Burton, mede-oprichter van het beruchte Inferno uit Londen, sloopt de boel en sluit daarmee deze nu al legendarische nacht af.

En dat is niet alles: twee vermaarde nachtdieren en kunstenaars doen hun prachtige duit in het zakje. De Spaanse Anto López Espinosa én de Vlaams-Marokkaanse Simomo Bouj zetten beiden een kunstperformance van hoog niveau neer.

Dinsdag 25 juli

Equity Conference – 12:00 – 17:00 in American Hotel Leidseplein
De Equity conferentie zal uit verschillende onderdelen/onderwerpen bestaan die van belang zijn voor de gemeenschap. Tijdens de Equity conferenties staan kennisdeling, het uitwisselen van best-practices en netwerken centraal.

Beleidsmakers en onze eigen gemeenschap komen samen, om met elkaar te praten over een betere toekomst. Bij dit evenement zullen we ervoor zorgen dat ook intersex personen zich gezien zullen voelen, gaan we het hebben over de trans zorg, empowerment van onze community en seksualiteit.

Queer Pride and Urban Sports - 12:00 – 20:00 bij Urban Sports Park ‘de Oase’, Buikslotermeerplein, Amsterdam-Noord
Wist je dat Urban sporten niet alleen stoere en uitdagende sporten zijn maar dat de urban lifestyles zijn ontstaan doordat iedereen helemaal zichzelf wilde zijn tijdens het sporten? De Urban sport communities staan voor inclusie.

Er is niets beter dan je tricks te verbeteren, grotere sprongen te overwinnen en hogerop te klimmen met mensen die je vertrouwt. Daarom kan je ook dit jaar weer meedoen met skateboarding, rollerskating, freerun, BMX en bouldering.

Woensdag 26 juli

Trans Diner – Kleine Gartmanplantsoen (Leidseplein)
Queer Amsterdam organiseert een trans diner met trans personen en allies op het Leidseplein. We vinden het belangrijk dat de trans community elkaar nog meer kan vinden, gedeelde ervaringen kunnen delen en steun bij elkaar kunnen vinden.

Door middel van eten en muziek willen we daarnaast verbinding leggen tussen de trans gemeenschap en de cisgender gemeenschap. Het diner is alleen beschikbaar als je je van tevoren inschrijft, of wanneer je persoonlijk wordt uitgenodigd.

Donderdag 27 juli

Black Pride Stage – 15:00 tot 21:00 op de Dam
Het thema van Black Pride 2023 is ‘Black Futures’ (Zwarte toekomst) in het kader van het Slavernij Herdenkingsjaar 2023. Het karakter is de dag na het verzet, feestelijk en demonstratief. We mogen feest vieren, maar de strijd is nog niet gestreden. Speeches worden afgewisseld met optredens van nationale en internationale zwarte queer artiesten.

Vrijdag 28 juli

Queer schaken - 15:00 tot 18:00 op het Max Euweplein
In de open lucht spelen we het levend schaakspel met uiteenlopende, extravagante schaakstukken en performers. Het publiek kan de stukken ‘besturen’, en er zullen (hopelijk) ook professionele schakers en clubs aanwezig zijn.

Als je daadwerkelijk het spel aan het spelen bent, mag je plaatsnemen op één van de twee hoge badmeesterstoelen. Er zal waarschijnlijk ook een commentator zijn die het spel duidt en omstanders erbij betrekt. Een grote klok geeft de tijd aan; er zal dus ook op tijd gespeeld worden. Hoe korter de tijd, des te meer chaos!

Love Swim
Love Swim is het best te omschrijven als een sportieve en unieke zwemprestatietocht. Dat is een hele mond vol. Je moet alleen wel van natuurwater houden, want we zwemmen in de Amstel. Je kunt naast recreatief zwemmen ook meedoen aan verschillende wedstrijden, maar dan moet je je wel even van tevoren inschrijven. De opties dit jaar zijn 250m, 500m, 750m, 1000m of 1500m.

Dit is alweer de zevende keer dat Love Swim gehouden wordt op één van de mooiste locaties van Amsterdam, en ook als je niet wil zwemmen is het enorm leuk om te kijken naar de vrolijkerds die wel een duikje wagen. Ook is er tussen de wedstrijden een optreden met schoonzwemmers en wordt er een waterpolo demonstratie gegeven.

Complete programma

Het complete programma is te vinden op de website van Queer Amsterdam. Daar lees je ook per evenement of er tickets voor nodig zijn en waar je die koopt.

Coverbeeld: Pride Walk Amsterdam 2022, iStock

Powered by Labrador CMS