Cristóbal Balenciaga - Disney+

Bekijk de trailer van Balenciaga, de nieuwe serie over de befaamde couturier

Vanaf 19 januari te zien op Disney+

Leestijd: 1 min

De Spaanse modeontwerper Cristóbal Balenciaga liet een iconisch oeuvre na op het gebied van couture. Hij viel op in de door Frankrijk gedomineerde modewereld, maar niet alleen door zijn ontwerpen: hij hield er ook een opvallende lifestyle op na. Dat leven is nu verfilmd voor de serie Cristóbal Balenciaga, vanaf 19 januari te zien op Disney+. Bekijk hier de trailer.

 Het werk van de beroemde Spaanse modeontwerper Cristóbal Balenciaga wordt nog altijd iconisch genoemd. Met zijn inventieve, aan perfectie grenzende ontwerpen schudde hij de door Frankrijk gedomineerde modewereld op, in de jaren vijftig en zestig. Nadat Balenciaga overleed in 1977, leeft zijn nalatenschap voort in het luxe modehuis dat nog steeds zijn naam draagt en nog steeds geliefd is onder beroemdheden, stylisten en trendbepalers overal ter wereld.

spaanstalige serie

Een biopic over Balenciaga is nooit gemaakt, tot nu. Vanaf 19 januari is een Spaanstalige serie over zijn leven te zien op Disney+. De in Madrid geboren acteur Alberto San Juan portretteert de veelgeprezen ontwerper. Het verhaal begint in 1937, wanneer Balenciaga de sprong maakt naar Parijs, waar hij zijn eerste haute couture-collectie presenteert. Daarvoor had hij zijn sporen verdiend in een aantal Spaanse ateliers en met het kleden van de Spaanse elite.

Hoewel Balenciaga’s ontwerpen in Spanje baanbrekend waren, werden ze niet bepaald geschikt geacht voor de verfijnde high society van Frankrijk, waar tijdgenoten als Coco Chanel en Christian Dior de stijl van de mode bepaalden. Perfectionistisch als hij was, besloot hij alleen maar harder te werken na een aanvankelijke afwijzing. En zo deed hij er alles aan om de beste van de beste te worden.

liefde van zijn leven

Balenciaga was gay, al hield hij dat het grootste dele van zijn leven privé, iets wat de norm was in die jaren. Er wordt gezegd dat de liefde van zijn leven de Frans-Poolse miljonair Wladzio D’Attainville was, die in de serie wordt gespeeld door Thomas Coumans. Met diens rijkdom gaf Balenciaga zijn modehuis vorm. 

Daarnaast had Balenciaga ook een liefdesrelatie met Ramón Esparza (een rol van Adam Quintero), een hoedenmaker die bij hem studeerde. In hoeverre de serie zich zal verdiepen in deze romances, wordt niet helemaal duidelijk in de trailer. Maar hier zijn in ieder geval de eerste beelden van Cristóbal Balenciaga, de serie.

Powered by Labrador CMS