ABBA - Agnetha

Bekijk de trailer van ABBA: Against the Odds, een nieuwe documentaire over de Zweedse supergroep

Te zien op 5 mei op NPO3

Leestijd: 1 min

Voor ABBA begon hun wereldfaam met ‘Waterloo’, waarmee ze in 1974 het Eurovisie Songfestival wonnen. Er is nu een nieuwe documentaire te zien waarin 1974 tot 1980 centraal staat, de periode dat de vier Zweden hun grootste successen behaalden. In ABBA: Against the Odds zijn nooit eerder vertoonde beelden te zien. Bekijk hier de trailer!

Europa keek raar op toen vier bont uitgedoste Zweden in 1974 het Eurovisie Songfestival betraden en ook nog wonnen met het aanstekelijke ‘Waterloo’. Wat niemand toen al wist, was dat Agnetha Fältskog, Björn Ulvaeus, Benny Andersson en Anni-Frid Lyngstad zouden uitgroeien tot een van de grootste muzikale acts ter wereld.

hitmachine 

In de jaren erna scoorden ze hits met ‘Mamma Mia’, ‘Knowing Me, Knowing You’, ‘Gimme Gimme Gimme (A Man after Midnight)’, ‘Dancing Queen’, ‘Super Trouper’, ‘Take a Chance on Me’, ‘The Winner Takes it All’, ‘One of Us’, ‘Fernando’, ‘Chiquitita’ en ‘The Day before You Came’[ (en dit is slechts een greep).

De NTR werkte samen met de BBC aan een nieuwe documentaire over de supergroep, genaamd ABBA: Against the Odds. De docu is geregisseerd door James Rogan en gaat met name over de periode tussen de albums Waterloo (1974) en Super Trouper (1980). In de documentaire zijn nooit eerder vertoonde beelden, foto’s en interviews te zien.

geen eendagsvlieg, maar abbamania 

De documentaire vertelt het weinig bekende verhaal van ABBA’s strijd tegen de verwachtingen die de luisteraars hadden. Aanvankelijk werden ze gezien als een ‘one hit wonder’ en moesten ze proberen het Songfestival-label achter zich te laten. Ook waren er radioverboden in Zweden en Groot-Brittannië, omdat veel DJ’s en zenders de muziek van ABBA niet goed vonden. Maar dan vindt ABBA hun unieke geluid en bestormen ze de mondiale hitlijsten. Er ontstaat een ware ABBAmania, waardoor de druk op de band wordt opgevoerd en de relaties tussen de leden van ABBA op scherp komen te staan.

ABBA: Against the Odds is te zien op zaterdag 5 mei op NPO3 om 20:14 uur, twee dagen voordat de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival 2024 te zien is. Bekijk hier alvast de trailer.

Powered by Labrador CMS