Slay: Express to Impress

Bekijk de nieuwe docuserie SLAY: Express to Impress, over vier trans vrouwen in de ballroomscene

Leestijd: 2 min

Trans vrouwen Jade, Naimah, Serena en Babymoon krijgen regelmatig te maken met vooroordelen, discriminatie, geweld en onbegrip. Maar binnen de ballroomscene vinden ze de kracht en het zelfvertrouwen om onbeschaamd zichzelf te zijn. In de zesdelige docuserie SLAY: Express to Impress zijn ze te zien op extravagante catwalks, maar ook in hun eerste stappen in hun transitie. Vanaf donderdag 25 juli wekelijks te zien bij de NTR op NPO 3. 

De ballroomscene is een beweging in de Amerikaanse lhbtiq+-scene die zijn oorsprong vond in New York. Dit jaar bestaat de Nederlandse ballroomscene tien jaar, maar gaat sinds de jaren ‘70 al de wereld over. Deze underground gemeenschap biedt een veilige haven voor queer- en transpersonen van kleur om hun ware zelf te ontdekken en te vieren. 

De vier geportretteerden in deze docuserie nemen als leden van verschillende Houses - zelfgekozen families die elkaar onvoorwaardelijk steunen - deel aan extravagante en gedurfde balls. Een strijd om trofeeën en erkenning waar ze hun creativiteit de vrije loop laten gaan. 

meet the queens

Jade

Jade (22 jaar) heeft als geneeskundestudent in Amsterdam grote ambities om het glazen plafond voor transmensen in de geneeskunde te doorbreken. 

Als bijbaan werkt ze in de Transkliniek, waar ze ook haar eigen plannen bespreekt met haar collega. Haar ouders hebben haar gesteund in de zoektocht naar haar identiteit en die positiviteit wil ze doorgeven aan andere queer- en transpersonen in haar moederland Suriname. 

Naimah

Naimah (36 jaar) is een legendarische zwarte transvrouw en rolmodel uit Rotterdam, waar ze ook werkt als model. Ook wel bekend Mother Naimah, oprichter van The House of Mermaids, waar ze jonge queer- en trans personen een veilige plek biedt en traint voor catwalks. 

Ooit was ze onzeker over haar lichaam, maar inmiddels loopt ze vol trots over de catwalk en hoopt dit over te brengen op de jongere generatie. 

Serena

 Serena (26 jaar) woont in Rotterdam en is ook wel bekend als moeder van het House of Makaveli. Ze is geneeskundestudent, dressuurrijder en werkt als bijbaan in de thuiszorg. 

De zelfgekozen familieband is van onschatbare waarde voor Serena, omdat liefde, begrip en aandacht vaak ontbreken in het dagelijkse leven. Hoewel ze zich gesteund voelt in haar transitie door haar House, worstelt ze met het feit dat ze haar grootouders niet meer heeft gezien sinds ze als trans vrouw door het leven gaat.

Babymoon (29 jaar) woont in Amsterdam en is in het dagelijks leven student aan de dansacademie, model en artiest. 

Ze staat aan het begin van haar transitie en in de startblokken voor haar debuut als dragqueen. 

 

SLAY: Express to Impress is een co-productie van de NTR en De Coproducent en is wekelijks te zien vanaf donderdag 25 juli om 22.20 uur bij de NTR op NPO 3. 

Powered by Labrador CMS