Powder Her Face

Bekijk de eerste beelden van Powder Her Face, pikante opera over seksschandaal rond ‘The Dirty Duchess’

Leestijd: 1 min

De Nederlandse Reisopera toert van 20 januari t/m 18 februari door het land met Powder Her Face. Laura Bohn vertolkt de hoofdrol in de pikante opera van Thomas Adès over het seksschandaal met ‘Dirty Duchess’ Margaret Campbell. De première is zaterdag 20 januari in het Enschedese Wilminktheater. Bekijk hier de eerste foto’s.

Powder Her Face is gebaseerd op een Brits seksschandaal uit 1963. Margaret Campbell was een Schotse erfgename, socialiste en aristocrate die bekend werd door haar huwelijk en veel gepubliceerde scheiding van haar tweede man, Ian Campbell, de elfde hertog van Argyll. Door het schandaal viel de ‘Dirty Duchess’ in ongenade bij de Britse high society.

tragisch huwelijk, honderd minnaars, bitter scheiding

De opera begint in 1990 als Margaret Campbell terugkijkt op haar turbulente leven. Haar tragische huwelijk met de hertog van Argyll strandt nadat zij een ober heeft verleid, die het avontuurtje aan de grote klok hangt. De pers bericht uitvoerig over de bittere scheiding. Dagelijks lekt vanuit de rechtszaal informatie naar buiten, gefabriceerd door haar echtgenoot. Had ze werkelijk bijna honderd minnaars? Het meest belastende bewijsmateriaal is echter een serie Polaroids waarop ze, slechts gehuld in een parelsnoer, een nog altijd onbekende man oraal bevredigt.

De gevierde Britse componist Thomas Adès was 23 jaar toen hij dit meesterwerk componeerde. Het idee kwam van librettist Philip Hensher, die het schandaal rond de ‘Dirty Duchess’ onder zijn aandacht bracht: “Wat zou je denken van een ’pijparia’? Begint met woorden, eindigt met geneurie.” Adès schreef vervolgens een schalkse partituur, die inspeelt op de populaire cultuur van cabaret, musical en tango en tegelijk een eerbetoon is aan Berg en Stravinsky. De Amerikaanse sopraan Laura Bohn – “A amazing blend of vocal splendor and physical virtuosity” - vertolkt de hoofdrol in de pikante opera.

powder her face - alle credits

Duchess: Laura Bohn, Hotel Manager: John Savournin, Maid: Alison Scherzer, Electrician: Daniel Arnaldos, dansers: Nicky van Kleef, Ivan Montis & Davide Troiani. Muzikale leiding: Otto Tausk, regie: Paul Carr, choreograaf: Carmine De Amicis, decor- en kostuumontwerp: Dominique Wiesbauer, lichtontwerp: Thomas C. Hase, dramaturg: Michiel Bijmans, orkest: Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel. Gezongen in het Engels met Nederlandse boventitels.

speellijst 

za 20 jan: Wilminktheater, Enschede, vr 26 jan: De Harmonie, Leeuwarden, di 30 jan: Theater a/h Vrijthof, Maastricht, do 8 feb: Stadsschouwburg Utrecht, vr 16 feb: De Spiegel, Zwolle, zo 18 feb: Koninklijk Theater Carré, Amsterdam

Meer informatie over Powder Her Face is te vinden op de website van De Nederlandse Reisopera. Hier de eerste beelden.

Powder Her Face
Powder Her Face
Powder Her Face
Powder Her Face
Powder Her Face
Powder Her Face
Powder Her Face
Powder Her Face
Powder Her Face
Powder Her Face
Powder Her Face
Powder Her Face
Powder Her Face
Powder Her Face
Powder Her Face
Powered by Labrador CMS