Candy Darling

Barbie-ster Hari Nef te zien in biopic over trans legende Candy Darling

Leestijd: 1 min

Candy Darling was een van de opvallendste supersterren uit de entourage van Andy Warhol. Ze acteerde in zijn films en groeide uit tot een van de bekendste gezichten in het uitgaansleven van New York. Binnenkort komt er een film over haar leven, met in de hoofdrol Barbie-actrice Hari Nef.

Wie was Candy Darling ook alweer? Ze werd geboren in Queens, New York, en ontmoette kunstenaar Andy Warhol in 1967. Ze figureerde op zijn schilderijen en was te zien in zijn films Flesh (zie foto hierboven) en Women in Revolt, waarna ze uitgroeide tot een van de meest opvallende supersterren in de entourage van Warhol.

walk on the wild side

Daarnaast was Darling een graag geziene gast in de kunst- en uitgaansscene van New York en een inspiratiebron voor veel populaire kunstenaars. Ze wordt genoemd in het nummer ‘Citadel’ van de Rolling Stones, wordt bezongen in de track ‘Candy Says’ van Velvet Underground en de bekendste hit die over haar gaat is Lou Reeds ‘Walk on the Wild Side’.

 Candy Darling is niet oud geworden. In 1974 kwam ze op 29-jarige leeftijd te overlijden aan de gevolgen van lymfoom, een vorm van kanker.

john cameron mitchell 

John Cameron Mitchell, bekend van de films Hedwig & The Angry Inch, Shortbus en recentelijker Yellowjackets, is aangetrokken als producent van het filmproject rond Candy Darling, dat nog geen officiële naam heeft gekregen. Regisseur van de film is Zackary Drucker, die eerder werkte aan de serie Transparent (over een vader die in transitie gaat) en aan de documentaires The Troll, The Lady and the Dale en Queenmaker: The Making of an It Girl.

 Hari Nef, zelf ook een transgender vrouw, speelt de hoofdrol. Ook zij was eerder betrokken bij Transparent en had verder rollen in Assassination Nation, You en onlangs nog in de Barbie-film.

glamoureuze godin

In een verklaring zegt Drucker, zelf trans: “Ik heb mijn leven en carrière gewijd aan het in beeld brengen van de geschiedenis van trans- en queer iconen en hun impact op de kunst en cultuur. Candy Darling staat bovenaan deze lijst. Ze was een van de eerste transgender personen die ik tegenkwam als jonge cinefiel en sindsdien blijft haar aanwezigheid tot mijn verbeelding spreken. Candy’s onuitwisbare impact als schitterende en glamoureuze godin op het witte doek heeft een weg gebaand voor andere trans acteurs. Het is een absolute eer om Candy’s levensverhaal te regisseren.”

Powered by Labrador CMS