Antwerp Pride was dit jaar een waar Queertopia

Antwerp Pride vierde eindelijk haar 15e verjaardag

Leestijd: 2 min

In 2020 werd het evenement vanwege Covid geannuleerd, vorig jaar vond het plaats in afgeslankte vorm, maar dit jaar blies Antwerp Pride dan eindelijk in volle glorie vijftien kaarsjes uit. Met het thema Queertopia liet de organisatie zien hoe de toekomst voor de queergemeenschap er idealiter uit zou moeten zien.

Van woensdag 10 t/m zondag 14 augustus veranderde Antwerpen in een waar Queertopia. In totaal trok de pride dit jaar een recordaantal van 180.000 mensen. 

backstage drama

Het evenement werd op woensdag afgetrapt met de Opening night in OLT Rivierenhof, met een grote reeks optredens van bekende artiesten en zelfs een beetje backstage drama (vedette Liliane Saint-Pierre zou kwaad zijn geworden toen leek dat er niet voldoende tijd was om haar volledige set te spelen). Op donderdag was er een besloten openingsreceptie in het gerenoveerde stadhuis, en later die avond barstte het feest goed los op de Draakplaats tijdens de Midsummer Party. 

verscheurd tussen familie en liefde

Ook op inhoudelijk vlak staat Antwerp Pride elk jaar garant voor een goede, diverse invulling. Zo vonden op vrijdag diverse paneldiscussies plaats en werd de documentaire I am Samuel vertoond, een intiem portret van een Keniaanse man die verscheurd wordt tussen zijn plicht jegens zijn familie en zijn liefde voor Alex. De film werd ingeleid door Samuel zelf. 

Op eigen gelegenheid konden bezoekers de Trail of Stories volgen: op diverse plekken door de stad waren grote portretten te zien, geschoten door Floortje Palmers, waarbij verschillende leden van de Antwerpse queergemeenschap antwoord gaven op de vraag: wat betekent Queertopia voor jou?

love united

Het hoogtepunt van Antwerp Pride is elk jaar de parade. Ondanks dat er dit jaar last-minute een kleine routewijziging werd doorgevoerd, werd het de drukstbezochte parade tot nu toe. Volgens de politie waren er meer dan 120.000 mensen aanwezig. In de zinderende hitte trokken 65 organisaties met 40 praalwagens langs de uitbundige menigte. De parade leidde naar de Cockerillkaai, waar het Love United Festival werd gehouden: twee podia met dj’s, zomerse klanken en verkoelende drankjes. Die avond konden bezoekers in de Waagnatie tijdens de officiële Pride afterparty Woodpop dansen op hun favoriete hits. In de Red&Blue, al sinds jaar en dag een vaste pilaar in de Antwerpse queerscene, likten dames hun vingers af op het feest Tompoes.

emotionele lading

Het Closing Festival op zondag was volgepland met optredens van o.a. Pommelien uit de serie #LikeMe, genderfluid singer-songwriter Leopold, LaDiva Live, Grace (The Voice of Flanders) én Mister Eurovision himself: Johnny Logan. Het feit dat Antwerp Pride dit jaar haar 15-jarig jubileum vierde én twee jaar niet op volle kracht kon plaatsvinden, gaf zijn hit ‘What’s Another Year’ extra emotionele lading. Gelukkig was maandag een feestdag in Antwerpen – na zo’n stevige feestweek kon iedereen wel een rustdag gebruiken!

Zet alvast in je agenda: volgend jaar vindt Antwerp Pride plaats van 9 t/m 13 augustus. Meer info vind je tzt op www.antwerppride.com.

Maar help! Hoe kom ik snel in Antwerpen?
Geen eigen auto? Met NS International sta je binnen no-time in het centrum van de stad. En dat hoeft niet heel duur uit te pakken: een ticket boek je al vanaf 20 euro.

Powered by Labrador CMS