Pride Amsterdam

Amsterdamse Pride opnieuw op de schop: volgend jaar geen twee weken, maar een maand

Leestijd: 1 min

In 2025 begint Pride Amsterdam al begin juli en duurt het evenement een maand. Zo wil cultuurwethouder Touria Meliani Pride diverser maken. De Canal Parade blijft bestaan, het straatfeest op het Amstelveld moet kleiner en er komen meerdere organisatoren.

Vanaf volgend jaar zal Pride Amsterdam begin juli van start. Volgens de gemeente sluit Pride daardoor beter aan bij de oorsprong van Pride als protest: de Stonewallrellen bij een queer bar in New York uit eind juni 1969. Wat min of meer hetzelfde blijft is het eerste weekend van augustus: dat vormt het slot van Pride met de straatfeesten en de Canal Parade. Wat wel verandert: meerder organisatoren mogen zich melden bij de gemeente met voorstellen.

nu twee weken, volgend jaar een maand 

Vorig jaar en dit jaar bestaat Pride uit twee weken, waarbij twee organisaties elk een week voor hun rekening nemen: Stichting Pride Amsterdam (SPA), die in de jaren daarvoor organisator was, en nieuwkomer Queer Amsterdam. Beide partijen hebben pas gistermiddag het nieuwe beleid ontvangen en willen eerst intern overleggen voordat ze met een reactie komen.

De botenparade blijft bestaan, ondanks kritiek uit de activistische hoek: te commercieel en te veel een feest in plaats van een protest. Wel worden de eisen aangescherpt: langs de route mogen geen andere evenementen plaatsvinden. Ook wil de gemeente dat de organisatie commerciële uitingen waar mogelijk te beperken. Onduidelijk is hoe dat precies beoordeeld wordt.

tussenvorm

Het gemeentebestuur wilde al langer dat het evenement inclusiever en minder commercieel wordt. In de zomer van 2022 kwamen er plannen voor het jaar daarop, maar dat bleek te kort dag, waarop Meliani besloot het nieuwe beleid uit te stellen tot 2025. Daardoor ontstond de tussenvorm van twee weken, zoals we die vorig jaar voor het eerst zagen en dit jaar hoogstwaarschijnlijk voor het laatst.

Verliezer van het nieuwe beleid is het straatfeest op het Amstelveld. De eindtijd is van middernacht ingekort naar 20.00 uur, en er mogen maximaal vierduizend bezoekers aanwezig zijn. Volgens Meliani is de overlast te groot voor de omgeving, iets wat de organisator van het feest al maanden vurig bestrijdt.

voor de zomer stemmen

De gemeenteraad moet nog stemmen over de plannen. Dat moet voor de zomer gebeuren, zodat in het najaar de voorstellen van geïnteresseerden kunnen worden ingediend.

Bron: Het Parool

Powered by Labrador CMS