Pride-vlag

Amerikaanse ambassades mogen geen Pride-vlaggen meer laten wapperen

Leestijd: 1 min

De Amerikaanse overheid heeft een nieuwe maatregel ingevoerd die de ambassades van het land verbiedt om Pride-vlaggen te hijsen. Alleen Amerikaanse vlaggen of overheidsgerelateerde vlaggen zijn toegestaan. De regering-Biden heeft al toegezegd dat ze eraan werken om het verbod in te trekken.

Een financieringspakket van de Amerikaanse overheid omvat een bepaling die de ambassades van het land verbiedt om Pride-vlaggen op hun gebouwen te laten wapperen. Het pakket aan maatregelen van 1,2 biljoen dollar is zaterdagochtend ondertekend door president Joe Biden, om een shutdown van de regering te voorkomen.

Het pakket bevat een aantal door de Republikeinen ondersteunde bepalingen, waarvan een aantal gericht zijn op het inperken van lhbtiq+-rechten. Binnen de Republikeinse partij wilden ze de wet alleen ondertekenen als deze bepalingen erin zouden worden opgenomen.

alleen overheidsvlaggen

De wet stelt dat financiering niet mag worden gebruikt om een vlag te laten wapperen boven een faciliteit (ambassade) van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken anders dan de Amerikaanse vlag of andere overheidsgerelateerde vlaggen. De vlaggen die krijgsgevangenen, vermiste soldaten, gijzelaars en ten onrechte gevangengenomen Amerikaanse burgers steunen, zijn vrijgesteld van het verbod.

De regering-Biden heeft al toegezegd dat ze eraan werken om het verbod in te trekken. In een verklaring bij de ondertekening van het pakket door Biden zei perssecretaris van het Witte Huis Karine Jean-Pierre dat de president van mening is dat het ongepast is om misbruik te maken van het proces dat essentieel was om een shutdown van de regering te voorkomen.

geen impact op zichtbaarheid lhbtiq+'s

Hoewel Biden er niet in is geslaagd om de bepaling over vlaggen buiten de wet te houden, is zijn regering er wél in geslaagd om meer dan vijftig bepalingen te weren die zich richtten tegen de lbhtiq+-gemeenschap. De Republikeinen in het Congres hadden geprobeerd die in de wetgeving op te laten nemen.

De wet heeft geen betrekking op het interieur van gebouwen of elders op ambassadeterreinen. Het Witte Huis benadrukt verder dat de wet geen impact heeft op de zichtbaarheid van lhbtiq+-personen binnen ambassades. 

Bron: Pink News / Coverbeeld: UnSplash

Powered by Labrador CMS