Amanda Lear

Amanda Lear vertelt de spannendste verhalen achter haar iconische looks

85-jarige vedette blikt terug op een roerig leven

Leestijd: 2 min

Ze werd geroemd om haar jukbeenderen – die ze zelf maar vond lijken op ‘deurklinken’ en aangezien ze niet de beste zangeres was, verzon ze een uitzinnig imago om zichzelf heen: model, zangeres, en tv-presentatrice Amanda Lear. Voor Vogue bespreekt ze een aantal van haar iconische looks. “Wat was ik in die tijd vaak bloot, zeg!”

Leeft zij nog? Ja, zij leeft nog! De Franse Amanda Lear is of wordt dit jaar 85 en begon haar carrière in de jaren zestig als model. Ze was jarenlang de muze van schilder Salvador Dali, de minnares van David Bowie en eind jaren zeventig ook nog een tijdlang disco queen. Daarna vond ze zichzelf opnieuw uit als tv-presentatrice, in Italië.

bowie, dalí, een hertog en zijn tuinman

In de jaren zeventig poseerde Lear voor de albumhoes van Roxy Musics For Your Pleasure. Die kwam David Bowie onder ogen, waarna hij met haar wilde samenwerken. Hieruit ontstond een relatie en het was Bowie die Lear ertoe bracht om te gaan zingen.

In een nieuwe video voor Vogue Magazine bespreekt Lear een aantal van haar iconische looks. En passant vertelt ze dat Dalí, die ze ten tijde van haar affaire met Bowie nog steeds zag, het maar niks vond dat ze wilde zingen. “Dat is ordinair, dan moet je op tv, het is veel beter dat ik je voorstel aan een Spaanse hertog die je een paleis geeft en volhangt met juwelen en hopelijk ook nog gay is zodat je de tuinman je kunt laten neuken.”

piemelzwembad

Maar, zegt Lear, daar had ze helemaal geen zin in. Vlak daarna volgt een anekdote dat zij en Dalí regelmatig met een jacht de zee opgingen omdat de schilder vond dat zwembaden ‘voor toeristen waren’. En toen Lear verkondigde dat ze tóch graag een eigen zwembad wilde, kreeg ze er eentje in de vorm van een enorme penis.

De video gaat verder met de mededeling van Lear dat ze niet de beste zangeres was. “Ik ben geen Whitney Houston, dus ik moet het hebben van mijn uiterlijk. Dus besloot ik een uitzinnig imago om mezelf heen te creëren.” Dat overigens nog het meest wegheeft van de carrière van Madonna: al begin jaren zeventig werd Lear van blasfemie beschuldigd omdat ze hangend aan een kruis was gefotografeerd.

deurklinkhoofd

Ook al zo leuk: ze werd vroeger geroemd vanwege haar jukbeenderen, waarvan ze zelf vond dat ze eruit zag als een mager skelet. Of, nog grappiger: "Ik vond dat ze leken op deurklinken!"

En zo zit de onderstaande video vol met prachtige looks, én anekdotes zoals de bovenstaande en over prominenten als Andy Warhol, Jean-Paul Gaultier en Robert Mapplethorpe. "Wat was ik vroeger vaak bloot, hè?" Hier de beelden!

Powered by Labrador CMS