Baardverhalen

“Al voor de testosteron begon ik met scheren”

Trans man Laurens over zijn baard

Leestijd: < 1 min

Drie trans mannen vertellen over de band met hun baard. Laurens Zevenbergen (23) heeft sinds een half jaar een baard. “Al voor de testosteron begon ik met scheren.”

“Voordat ik aan mijn fysieke transitie begon, doorliep ik een sociale transitie. Daarin verruilde ik mijn oude naam voor een tussennaam en uiteindelijk voor mijn huidige naam. Het is niet altijd makkelijk geweest om ‘mij’ te zijn. Ik heb ervoor moeten vechten om te worden gezien als mezelf. Dat deed ik via activisme, als trans ambassadeur en voorvechter van LHBTQ-rechten. Ik weet hoe het voelt om niet jezelf te kunnen zijn en wilde voor iedereen om mij heen een wereld creëren waarin dat wel kan. Dit was tijdens mijn middelbareschooltijd, een pittige, chaotische periode. Het vrijwilligerswerk was een houvast voor me, iets waar ik naar uit kon kijken en waarmee ik een nuttige bijdrage leverde. Inmiddels hebben het activistische en het vechten plaatsgemaakt voor rust. Nu richt ik me meer op mijn persoonlijke ontwikkeling.

Ruim vierenhalf jaar geleden begon ik met testosteron, maar pas sinds een halfjaar heb ik een baard. Het heeft lang geduurd. Al voor de testosteron begon ik met scheren. Het bevestigde voor mij het gevoel dat dit leven bij mij past. De hoop was dat ik later een volle baard zou kunnen laten staan, maar ik wist dat de kans niet heel groot was, zeker niet met mijn haarkleur. Ik had er realistische verwachtingen over.

“Mijn snor is alles behalve gemiddeld”

Een vriendin van mij is dragking en bood me een keer aan om een nepbaardje te zetten. Eerst bracht ze een onderlaagje make-up aan en daarop lijmde ze ‘wolcrepe’, een soort nephaar, in de vorm van een baard. Op foto’s leek het net echt. Het gaf me een goed idee van hoe ik er hopelijk in de toekomst uit zal zien.

Inmiddels heb ik een mooie snor en die is alles behalve gemiddeld. Met snorwax zet ik de puntjes fier omhoog. Het geeft me iets eigens. In een biljartcafé waar ik graag kom vragen ze me regelmatig hoe het met mijn snor is. Het is niet zozeer me afzetten tegen iets, als wel trots zijn dat ik dit haar kan laten staan. Ik wil er echt iets moois van maken.”

Lees ook het baardverhaal van Davin en het baardverhaal van Ryan.

Fotografie: Prins de Vos
Concept: The Transketeers
Bloemsierkunst: Noortje Laan
Met dank aan Museum Willet-Holthuysen

Dit artikel wordt mede mogelijk gemaakt door Philips Male Grooming.
Jezelf kunnen zijn en ontdekken wie je bent en wat je wilt, is een reis die je hele leven lang duurt. Laat je niet definiëren door wat anderen vinden wie je moet zijn. Omarm je eigen instincten en doe daarbij wat goed voelt! Philips Male Grooming support iedereen die doet wat goed voelt en dit uitdraagt! #DoWhatFeelsRight #PhilipsMaleGrooming #MakeLifeBetter

Powered by Labrador CMS