Aidsactivist en schrijver Larry Kramer overleden

Leestijd: < 1 min

Hij schreef de tekst van The Normal Heart en liet geen mogelijkheid onbenut om mensen te waarschuwen voor een naderende epidemie, nog voor het woord aids bestond: Larry Kramer. Hij is woensdag op 84-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een longontsteking, zo maakte zijn echtgenoot David Webster bekend.

Al in het begin van de jaren tachtig, nog voordat de mysterieuze nieuwe ziekte de naam aids kreeg, waarschuwde Larry Kramer de Amerikanen voor een naderende epidemie. In 1981 overleden voor het eerst homoseksuele mannen aan een toen nog onbekende ziekte.

'Homogerelateerde immuunziekte'
Kramer, toneelschrijver van beroep, nodigde een groep mensen uit bij hem thuis in New York om daar over de ziekte te praten en geld in te zamelen voor onderzoek. Hieruit onstond de organisatie Gay Men’s Health Crisis (GMHC), die de wat toen nog een ‘homogerelateerde immuunziekte’ heette, op de kaart zette.

Na enkele jaren stapte Kramer vanwege een conflict uit GMHC, maar zette zijn strijd voor aidsonderzoek voort. Hij publiceerde artikelen en toneelstukken waarin hij vaak op scherpe wijze het aidsprobleem aan de kaak stelde. Zijn bekendste werk is The Normal Heart, een toneelstuk dat in 2014 werd verfilmd door Ryan Murphy.

Plaag
Hij noemde aids vaak een wereldwijde plaag en legendarisch zijn diens speeches waarin hij het uitschreeuwt: “Plaag! We zitten middenin een plaag! Veertig miljoen besmette mensen, dat is een plaag!”

In 1987 was hij de aanstichter voor het oprichten van de organisatie AfCT UP, wat staat voor Aids Coalition to Unleash Power. ACT UP is een protestorganisatie die de overheid er op aansprak veel te weinig geld en aandacht te steken in serieus onderzoek naar hiv en aids.

Doodverklaard
In 1988 werd bij Kramer zelf hiv geconstateerd. Toen hij in 2001 een levertransplantatie nodig had, kwam hij daavoor aanvankelijk niet in aanmerking, vanwege zijn status. Verschillende media hadden hem al doodverklaard, maar uiteindelijk wilde de Universiteit van Pittsburgh hem helpen.

Larry Kramer is op woensdag 27 mei overleden aan de gevolgend van een longontsteking.

Bron: Nos / Beeld: David Shankbone

Volg je ons al op Instagram?

Powered by Labrador CMS