Oeganda

Activisten roepen EU op om in te grijpen in Oeganda na invoering anti-lhbtiq+-wet

Leestijd: 1 min

De Europese Unie moet strenger optreden tegen Oeganda, nadat het Afrikaanse land onlangs zeer strenge anti-lhbtiq+-wetgeving heeft ingevoerd. Dat eisten activisten in Washington voor het kantoor van de EU. Ze roepen de unie op om 200 miljoen euro aan Oeganda te schrappen.

Activisten kwamen bijeen voor het EU-gebouw in Washington, waar ze Europa beschuldigden van ‘veel woorden maar weinig daden’. Dat meldt Washington Blade. De activisten willen dat voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen de Oegandese regering verantwoordelijk houdt voor de mensenrechtenschendingen in dat land.

groot hiv-probleem 

Oeganda voerde onlangs anti-lhbtiq+-wetgeving in, waardoor het onmogelijk wordt om uit te komen voor je identiteit. Oeganda heeft een groot hiv-probleem, maar veel mensen durven hun medicijnen niet meer op te halen, om maar één voorbeeld te noemen.

De activisten in Washington willen dat de EU daarom de onlangs toegezegde financiële steun voor Oeganda intrekt. Dit geld zou moeten gaan naar de techsector, jonge vrouwelijke ondernemers en het midden- en kleinbedrijf.

Het lijkt er niet op dat de EU gehoor geeft aan de activisten. Vorig jaar september al schreef eurocommissaris Jutta Urpilainen, die verantwoordelijk is voor Internationale Parnerschappen, dat ze het geld niet gaat bevriezen.

rechtbank

Eerder deze maand weigerde een Oegandese rechtbank de anti-lhbtiq+-wet, die een van de strengste is ter wereld – ongeldig te verklaren.

Bron: OutTV

Powered by Labrador CMS