Activist Peter Tatchell confronteert Britse politie: bied je excuses aan

Leestijd: < 1 min

Tijdens de Pride-parade in Birmingham liep de politie mee. De Britse activist Peter Tatchell maakte van de gelegenheid gebruik om de korpschef aan te spreken: “Het wordt hoog tijd dat de politie zijn excuses aanbiedt aan lhbtq’s voor alle misstanden uit het verleden.”

“Bedankt dat jullie met ons meelopen.” Met die woorden begon lhbtq-rechtenactivist Pete Tatchell een gesprek met korpschef David Thompson. “Maar het wordt hoog tijd dat jullie je excuses aanbieden voor de manier waarop de politie van West Midlands lhbtq’s hebben vervolgd.”

Heksenjacht

Hij vervolgt: “Jullie korps was in heel Groot-Brittannië een van de meest homofobe. Hoewel jullie niet verantwoordelijk zijn voor misstappen uit het verleden, sta je aan het hoofd van het korps dat een heksenjacht op ons heeft uitgevoerd.”

Tatchell hoopt dat korpschef Thompson een streep zet onder het verleden door namens de politie zijn excuses aan te bieden. Die laatste heeft inmiddels laten weten dat Tatchell contact kan opnemen met zijn mensen, zodat ze er samen naar kunnen kijken.

Erkenning

De activist besluit zijn statement met de woorden: “Een excuus zal niet goedmaken wat veel mensen is aangedaan. Maar zo wordt tenminste erkend dat de wetten uit die tijd verkeerd waren, en niet de mannen die werden gearresteerd, bestraft, gestigmatiseerd en belasterd.”

Bron: Gay Times

Powered by Labrador CMS