Actie: hang zaterdag de regenboogvlag uit en steun de lhbtq-gemeenschap

Maak een vuist tegen geweld

Leestijd: < 1 min

Hang zaterdag de regenboogvlag uit en steun de lhbtq-gemeenschap. Die oproep doen COC Eindhoven en regio, de twintig regionale COC-verenigingen en COC Nederland. De oproep is een reactie op de vele recente gevallen van geweld tegen de regenbooggemeenschap.

COC Eindhoven en regio hangt zaterdag 15 april om 12u30 (inloop vanaf 12 uur) als eerste een nieuwe regenboogvlag aan de gevel. Daarbij is iedereen welkom, informatie vind je hier. De oude regenboogvlag werd zaterdag weggerukt door een groep van twintig hooligans. Die bedreigden de in het COC-pand aanwezige lhbtq-jongeren, scholden ze uit en sloegen een vrijwilliger.

Samen sterk

In een open brief roepen de twintig regionale COC-verenigingen en COC Nederland iedereen op om het voorbeeld van COC Eindhoven en regio te volgen en zaterdag ook een regenboogvlag of andere lhbtq-gemeenschapsvlag uit te hangen.

De oproep is gericht aan gemeenten, provincies, voetbalclubs en ieder ander die z’n solidariteit met de regenbooggemeenschap wil tonen, of deel uitmaakt van de gemeenschap. Mensen kunnen een foto van hun vlag op de socials delen met als hashtag #SamenSterk.

We pikken geweld niet

“Samen laten we zien dat liefde sterker is dan haat”, aldus de initiatiefnemers. “We steken lhbtq-jongeren een hart onder de riem en tonen dat Nederland geweld tegen de regenbooggemeenschap niet pikt.”

Behalve dat een groep lhbtq-jongeren in Eindhoven zaterdag werd aangevallen, werden ook de medewerkers van een Groningse dragshowbar en lhbtq-café afgelopen zaterdagnacht mishandeld. Tijdens de voetbalwedstrijd PSV-Spakenburg en andere recente voetbalwedstrijden klonken homofobe spreekkoren zonder dat er werd ingegrepen.

Geweld moet stoppen 

“Woorden van haat leiden tot daden van haat”, stelt COC-voorzitter Astrid Oosenbrug in een reactie. Ze verwijst naar de vele recente aanvallen op de regenbooggemeenschap van conservatieve influencers, Twitteraars, politici en anderen.

“Als je zo tegen onze gemeenschap tekeer gaat, kun je op je vingers natellen dat dat ook tot fysiek geweld kan leiden. Dus kappen daarmee, het geweld moet stoppen!”

Europa

De Europese lhbtq-organisatie ILGA Europe signaleerde onlangs een soortgelijke tendens in heel Europa, waarbij verbaal geweld tegen de lhbtq-gemeenschap in veel landen leidt tot fysiek geweld.

COC-voorzitter Oosenbrug wil onder meer dat scholen mensen van jongs af aan bijbrengen dat je elkaar moet respecteren, ongeacht wie je bent en op wie je verliefd wordt. “Want jong geleerd is oud gedaan”, aldus Oosenbrug.

Hogere straffen

Ook pleit het COC onder meer voor hogere wettelijke straffen bij discriminerend geweld en voor het stilleggen van voetbalwedstrijden bij homofobe spreekkoren.

Coverbeeld: iStock

 

Powered by Labrador CMS