Zwitserse basketbalprof Marco Lehmann: “Geen dubbelleven meer voor mij”

Lees hier zijn coming-outverhaal

Leestijd: < 1 min

De Zwitserse basketbalspeler Marco Lehmann heeft een aangrijpend interview gegeven waarin hij afscheid neemt van het dubbelleven dat hij jarenlang heeft geleid. “Als mijn vriend met afzette bij het vliegveld, veranderde ik van een happy gay man in een emotieloze atleet die niets over zijn persoonlijke leven losliet.”

“Ik ben Marco Lehmann, professioneel basketbalspeler en gay.” Dat zegt de 27-jarige Zwitser in een interview dat is verschenen op de website van zijn team, FIBA 3X3. In samenwerking met de International Basketball Federation wil hij laten weten dat het niet nodig is om de schijn op te houden.

Voor toekomstige generaties
Lehmann vertelt: “Dit is voor alle mensen die niet langer een dubbelleven willen leiden, voor diegenen die in een systeem leven waarbinnen ze niet bestaan. Dit is voor de toekomstige generaties zodat ze vrijuit kunnen sporten zonder zichzelf te verstoppen. En dit is ook voor mij zelf, zodat ik mezelf kan bevrijden van de last die ik met me meedraag.”

In 2012 begon Lehmann aan zijn professionele basketbalcarrière. Hij heeft er inmiddels zeven seizoenen opzitten bij het nationale 3x3 basketbalteam van Zwitserland.

Twee persoonlijkheden
In het interview vervolgt hij: “Ik was nu zolang aan het switchen tussen twee persoonlijkheden dat ik er mentaal last van begon te krijgen. Elke week gebeurde hetzelfde: mijn vriend zette me af bij het vliegveld en op het moment dat ik door de security ging, veranderde ik van een vrolijke gay man met een vaste relatie in een emotieloze profatleet, die niets over zijn persoonlijke leven wilde loslaten.”

Lehman vertelt dat hij eind 2019 op het punt kwam dat hij het niet meer zag zitten. Hij kreeg paniekaanvallen, maar aan een coming-out durfde hij nog niet te denken, bang als hij was voor de gevolgen daarvan binnen het basketbal.

Taboe
“Bij teamsporten lijkt het net of er niemand gay is. In die setting is homoseksualiteit nog een taboe. Mensen praten er niet over en staan er niet achter. Dit moet NU stoppen. Want dit is de reden dat veel jonge mannen stoppen met een teamsport: als ze erachter komen dat ze gay zijn, zien ze geen toekomst meer voor zich binnen het team.”

Lehmann sluit zijn verhaal af met de woorden: “Ik ben Marco Lehmann, 3x3 basketbalspeler en gay.” Hij is klaar met alle slapeloze nachten en de momenten van angst die hij heeft beleefd. “De tijd is gekomen om van de rest van mijn carrière te genieten zonder mezelf te verschuilen achter een dubbelleven. Dus als je me wilt excuseren, ik ga proberen een WK te winnen en in 2024 met Zwitserland naar de Olympische Spelen te gaan.”

Steunbetuigingen
Sinds zijn coming-out is Lehmann overspoeld met steunbetuigingen van fans, medesporters en andere betrokkenen. Bekijk hieronder het complete interview met Lehmann.

Powered by Labrador CMS