Gelijkspel

“Zonder wind­surfen had ik hier niet meer gestaan”

Trans vrouw Laura van Beckhoven vond vrijheid op het water

Leestijd: < 1 min

Semi-professioneel windsurfer Laura van Beckhoven (41, zij/haar) krijgt te maken met veel transfobie. “Op het water is er veel agressie, toch had ik hier zonder windsurfen niet meer gestaan. Mijn surfplank is mijn veilige eiland.”

“Zes jaar geleden begon ik aan mijn transitie en dat heeft mijn leven volledig op z’n kop gezet. Ik verloor mijn baan, mijn oudste kind verbrak het contact en ik raakte bijna mijn huis kwijt.

Op een stervenskoude winterdag zat ik thuis op de bank toen er een stevige wind opstak. Ik heb mijn surfspullen bij elkaar geraapt en ben het water op gegaan tot ik geen gevoel meer in mijn voeten had. Ik had op dat punt gesprekken gevoerd met medewerkers van de GGZ en het VU Medisch Centrum, maar die boden mij niet dezelfde vrijheid als het windsurfen. Op het water ontstond eindelijk weer ruimte voor mijn gevoel.

Het sociaal-maatschappelijke aspect van de transitie is mij het meest tegengevallen. Ook in de windsurfwereld krijg ik continu te maken met transfobie. Op het water is er veel agressie: mensen die me van mijn plank proberen te varen, me uitschelden langs de waterkant, me wegkijken uit de kleedkamer.

Ik heb lang getwijfeld of ik, gezien die discriminatie, wel mee wilde doen aan wedstrijden, maar daarin heeft stichting Pride and Sports me het laatste zetje gegeven. Als een van hun ambassadeurs wil ik nu een rolmodel zijn voor andere genderdiverse atleten.

Ondanks dat ik een intens moeilijke tijd achter de rug heb, was het de moeite waard. Nu zie ik in de spiegel eindelijk mezelf, iemand die gelukkig is. Zodra ik geen geheim meer maakte van mijn trans-zijn, steeg mijn gemiddelde snelheid ook met tien kilometer per uur.

Zonder windsurfen had ik hier niet meer gestaan. Het was voor mij op of onder de plank. Ik koos voor dat eerste. Mijn surfplank is voor mij een veilig eiland, een plek waar ik helemaal vrij kan zijn en alle spanning, stress en transfobe drek van me af kan laten glijden. Een plek waar niemand me kan raken.”

Gelijkspel Philips Pride & Sports REconstruct
Beeld: Emma Pot

Philips x Pride and Sports

Philips geeft dit jaar hun pride-boot aan stichting Pride and Sports, om deze organisatie zo extra zichtbaarheid te geven. Ze lieten ontwerperscollectief REconstruct elf outfits ontwerpen die tijdens de Canal Parade door de deelnemers gedragen zullen worden. De outfits vertegenwoordigen elk een kleur van de progress Pride-vlag, en in veel outfits is een element van het PSV-voetbaltenue verwerkt. In de foto’s in deze serie dragen de geportretteerden een aantal van de ontwerpen. REconstruct: “We verzamelden verschillende kledingstukken uit de sportwereld, van scheenbeschermers tot zwemvliezen. Daar hebben we nieuwe outfits van gemaakt. We hopen dat de deelnemers zich in onze outfits krachtig voelen, als trotse superhelden.”

Beeld: Ruud Janssen
Styling: Wouter Rave
Grooming: Clayton Leslie & Mila de Jong
Met grote dank aan stichting Pride & Sports 

Powered by Labrador CMS