Zo maakte Nederland kennis met aids

Leestijd: < 1 min

Een ziekte die was omgeven door angst, zonder uitzicht op genezing. Dat was hoe Nederland kennismaakte met hiv en aids. De NOS heeft een overzicht samengesteld van de geschiedenis en de opkomst van hiv en aids. Scroll door de tijdlijn en bekijk videofragmenten, foto’s en meer.

In de Verenigde Staten van de jaren tachtig meldden de eerste homoseksuele mannen zich met vreemde klachten in het ziekenhuis. Een uitzonderlijke vorm van kanker, luidde de eerste diagnose.

Al snel kregen ook mensen in andere landen te maken met de ziekteverschijnselen. Uiteindelijk bleek het om het hiv-virus te gaan dat leidde tot de ziekte aids. Tot ver in de jaren negentig was aids een dodelijke ziekte, tot in 1996 de eerste medicijnen aansloegen.

Amsterdam organiseert deze week de tweejaarlijkse internationale aidsconferentie. Artsen uit honderdtachtig landen komen daar samen om de strijd tegen de ziekte te bespreken.

Naar aanleiding hiervan maakte de NOS een interactief beeldverhaal door de ogen van betrokkenen waarin te zien is hoe we voor het eerst kennismaakten met hiv en aids. Hoe een ziekte die omgeven was door angst en zonder uitzicht op genezing, door de jaren heen is veranderd in een chronische ziekte waarmee je toch oud kunt worden.

Bekijk hier het interactieve beeldverhaal.

Powered by Labrador CMS