Interview

Zanger XILLAN: “Als kind had ik graag rolmodellen gehad om naar op te kijken”

Xillan Macrooy over zijn debuut-EP

Leestijd: < 1 min

Crowning Gods is de naam van de debuut-EP van XILLAN, die vandaag verschijnt. De songwriter en artiest, echte naam Xillan Macrooy, vertelt aan Winq waar hij de inspiratie voor zijn tracks vandaan haalt.

Op XILLAN’s debuut-EP Crowning Gods staan vier uiteenlopende, genre-overschrijdende tracks, waarover de songwriter en artiest vertelt in dit interview met Winq.

27 mei komt je EP Crowning Gods uit. Waar verwijst die titel naar?

Crowning Gods verwijst naar de titeltrack en het overheersende thema van de EP. Goddelijkheid en koninklijkheid zijn thema’s die tijdens mijn schrijfproces steeds weer op verschillende manieren naar voren kwamen in mijn lyrics. Goddelijkheid en koninklijkheid dragen in verschillende culturen een bepaalde symboliek met zich mee, wat mij als schrijver veel ruimte geeft voor interessante metaforen. Op deze EP staan deze begrippen voor macht, veerkracht en hoop.”

De vier tracks op de EP gaan over de transformatie van duisternis naar hoop en vertrouwen. Wat is het idee hierachter?

“Deze vier nummers staan voor mij symbool voor mijn eigen evolutie als persoon en artiest. Toen ik als 14-jarige voor het eerst mijn eigen muziek begon te schrijven, was mijn hoofd geen fijne plek om in te zijn en mijn teksten waren daar een reflectie van. Heel lang heb ik geschreven vanuit die donkere plek, maar in de afgelopen vijf jaar ben ik zoveel gegroeid als persoon; ik ben al een tijdje op een fijne plek in mijn hoofd en dus in mijn leven. 

Mijn pen liep heel lang nog achter op de persoon die ik vandaag ben. Deze EP is een ode aan het vertrouwde gevoel dat zwaarmoedigheid voor mij had en het begin van het omarmen van de lichte energie die mijn leven nu kleurt. Melancholie blijft altijd wel een bepaalde schoonheid voor mij behouden, maar het is mijn streven om mijn volgende EP en daaropvolgende debuutalbum uit een plek van kracht, zelfvertrouwen, liefde en lichtheid te schrijven.”

XILLAN
XILLAN

Over de muziek zelf: die noem je genre-overschrijdend. Waaruit heb je muzikaal gezien jouw inspiratie gehaald?

“Ik heb een vrij eclectische muzieksmaak. Sommige van mijn inspiratiebronnen staan in sterk contrast met elkaar, maar in mijn songwriting komen al die invloeden bij elkaar. In mijn schrijfproces ben ik (vaak onbewust) opzoek naar die verrassende samenkomst van al die invloeden en hierbij heb ik nooit een specifiek genre in mind. Mijn grootste ambitie is om bij te dragen aan het creëren nieuwe muziekstromingen en genres.

Songwriters zoals Frank Ocean, Solange en Kendrick Lamar zijn meester in het bouwen van unieke muzikale werelden. In welk genre hun muziek geplaatst kan worden is minder relevant, omdat hun werk zo gelaagd en multidimensionaal is dat het teniet wordt gedaan wanneer je dit in een hokje plaatst. Dit inspireert mij enorm, omdat het mij de vrijheid geeft om te creëren wat ik wil, zonder me te veel zorgen te maken over de manier waarop mijn werk zal worden gecategoriseerd.” 

‘Our Time Is Here’ is een strijdkreet waarmee je zegt: ‘We zijn hier en we blijven hier’. Hoe strijdbaar ben jij zelf?

“Mijn strijdbaarheid uit zich in een gevoel van verantwoordelijkheid om bij te dragen aan de zichtbaarheid van de zwarte queer community. Soms kom je als zwarte queer man vanzelf op activistisch terrein, omdat je in ons huidige culturele klimaat nog steeds heel bewust ruimte moet creëren voor jezelf.

Ik ben meer dan mijn queer identiteit, maar als ik door simpelweg de meest authentieke versie van mezelf te zijn, kan bijdragen aan de emancipatie van de queer community, dan wil ik niets liever. Als kind had ik graag rolmodellen gehad om naar op te kijken. Ik hoop dat er nu een generatie van zwarte queer mensen opgroeit die wel voorbeeldfiguren heeft om naar op te kijken.” 

XILLAN
XILLAN

Ik heb de tracks beluisterd en je schuwt het experimentele bepaald niet. Op ‘Our Time Is Here’ ga je lekker los. Hoe gaat dit live klinken, denk je?

“Anders dan op de plaat. Het is mijn intentie om mijn publiek live een andere ervaring te geven dan op de plaat, die kunnen ze thuis of op Spotify beluisteren. Het is ook ontzettend leuk om te spelen met mijn eigen werk, door nieuwe arrangementen te bedenken die nieuwe dimensies toevoegen aan mijn songs. Mijn muziek is voor mij niet statisch. Je zou het bijna kunnen zien als levende materie die zich in verschillende settings op verschillende manieren wil uitdrukken.”

‘Mi Boi’ is bijna een gebed tot je toekomstige zoon, zoals je het zelf omschrijft. Welke boodschap wil je hem meegeven?

“Hoop. Ik schreef dit nummer naar aanleiding van een gesprek met mijn tante ten tijde van de wereldwijde Black Lives Matter protesten in 2020. Die periode heeft veel verdiet, frustratie en woede losgemaakt. Ik had behoefte om deze emoties te beantwoorden met hoop, veerkracht en liefde. Mijn zoon staat in dit nummer niet alleen voor mijn daadwerkelijke toekomstige zoon, maar ook voor een generatie van mensen die niet tegen dezelfde dingen aan hoeven te lopen waar mijn generatie en de generaties voor mij mee moesten dealen.” 

XILLAN
XILLAN

Hoe kijk je terug op jouw eigen jeugd?

“Mijn kindertijd was een sprookje. Alhoewel mijn tienerjaren en mijn vroege twenties mentaal best zwaar waren, was mijn kindertijd echt heel fijn. Ik ben zo beschermd en liefdevol opgevoed. Mijn moeder heeft me geleerd om groot te dromen en mijn vader heeft dat ondersteund. Ze hebben altijd in me geloofd, zelfs toen ik dat zelf niet deed. 

Soms vind ik het nog moeilijk om terug te kijken op de zwaarte van mijn tienerjaren en vroege twenties, omdat het ik gevoel heb dat ik veel meer had kunnen genieten van die jaren. Maar zelfs dan realiseer ik me dat ik op veel manieren bevoorrecht was. Ik heb veel geleerd uit die moeilijke tijd en daarom kan ik nu nog meer genieten van waar en wie ik nu ben.”

Tot slot: laten we na het verleden ook even naar de toekomst kijken. Wat zijn jouw plannen voor de komende tijd? 

“Ik heb heel veel spannende plannen en ik zit in een lekkere creatieve flow, dus ik heb heel veel zin om te werken aan mijn tweede EP en debuutalbum. Maar eerst ga ik heel erg genieten van de release van mijn eerste EP. Ik kan niet wachten tot ik de fysieke EP in mijn handen kan houden en tot ik op 10 juni mijn eerste  headline show als solo artiest kan spelen. De release van deze EP is de afsluiting van een hoofdstuk en het begin van veel nieuwe avonturen.” 

Releaseshow

De release van de EP wordt op 10 juni gevierd met een releaseshow in de Amsterdamse Cinetol. Kaarten zijn te koop via deze link.

XILLAN
XILLAN

Fotografie: Constance Captures

Powered by Labrador CMS