Interview

Zanger Elliot Boyd over zijn single ‘Dry Land’: “Ik wil de leegte laten voelen van het gemis”

Leestijd: < 1 min

Zanger Elliot Boyd bracht vorige week zijn nieuwe single ‘Dry Land’ uit, een lied over het verlies van een dierbare, die op zeer jonge leeftijd overleed. Aan Winq vertelt hij waarom hij dit lied heeft geschreven, wie zijn inspiratiebronnen zijn en over zijn debuut-EP die in het voorjaar uitkomt.

Van jongs af aan is Elliot Boyd al met muziek bezig. Als kind speelde hij in musicals als Ciske de Rat en Joseph. Als tiener werd hij aangenomen op de vooropleiding Dans van Lucia Marthas, wat hij een aantal jaren heeft gedaan. Op een gegeven moment besefte hij dat hij liever wilde creëren in plaats van uitvoeren wat bijvoorbeeld een choreograaf van je wil.

Switch

Toen heeft hij ervoor gekozen om de switch te maken naar zang en piano. Na het conservatorium gedaan te hebben stond hij vorig jaar op bevrijdingspop voor 20.000 mensen Momenteel neemt hij deel aan de Popronde, het grootste reizende muziekfestival in Nederland. Ook werkt hij aan zijn debuut-EP, getiteld Artificial Bliss. Hierop staat zijn debuutsingle ‘Floating’, waarvoor hij zelf de choreografie van de video bedacht. Ook zijn nieuwe single ‘Dry Land’ staat erop, die gaat over het verlies van een dierbare en op 10 november is verschenen.

Elliot Boyd
Elliot Boyd

Zou je in je eigen woorden kunnen vertellen waar ‘Dry Land’ over gaat?

“Ik schreef 'Dry Land' na het verlies van een dierbare die op zeer jonge leeftijd overleed. Het deed mij beseffen hoe kwetsbaar het leven is. 'Dry Land' is een kwetsbaar popnummer over verdriet, verlies en rouw. Maar deze herinnering geeft mij ook de kracht om verder te gaan en zijn eigen dromen na te jagen. 

'Dry Land' klinkt als een mix van artiesten als James Blake, Perfume Genius en Thomas Azier. Hoewel mijn muziek meestal neigt naar een elektronisch geluid, schreef ik voor dit specifieke nummer muzikale partijen voor een cellist, violist en pianist om een filmisch karakter aan het nummer te geven.”

Hoe kwam je op het idee om een cellist, pianist en violist te vragen voor ‘Dry Land’?

“Ik heb altijd al van filmmuziek gehouden en heb tijdens mijn songwriting opleiding aan het Leeds College of Music in Engeland als extra vak filmmuziek gevolgd. 

Door deze instrumenten toe te voegen aan mijn normaal gesproken elektronische muziek wilde ik een filmisch karakter aan mijn muziek geven. Met het arrangement wil ik de luisteraar eerst de leegte laten voelen van het gemis. Waarna de muziek zich blijft opbouwen.”

Elliot Boyd
Elliot Boyd

Welke boodschap wil je overbrengen met het lied?

“Het is een herinnering aan mezelf dat mij wel de tijd gegund is om alles uit het leven te halen wat ik wil. Waardering voor het leven. En een nagedachtenis aan de dierbare die niet uit het leven heeft kunnen halen wat hij had gewild, maar wel in mij voortleeft.”

Wie zijn je muzikale voorbeelden?

“Perfume Genius, Sevdaliza en James Blake.” 

Wat kunnen we in de nabije toekomst verder van je verwachten?

“27 januari speel ik een RADAR show in de melkweg. Ook ben ik bezig met het organiseren van de tweede editie van I Know a Place. Dit is een queer music festival voor opkomende queer artiesten, dat ik afgelopen maart heb georganiseerd in Amsterdam. Verder komt in het voorjaar de rest van mijn EP Artificial Bliss uit.”

Volg Elliot Boyd op zijn YouTube-kanaal of via zijn Instagram-account. Beluister zijn muziek via Spotify.

Elliot Boyd
Cover van 'Dry Land'
Powered by Labrador CMS