‘Youp van ’t Hek en Johan Derksen: hou op met homofobe uitspraken’

Schrijver Arthur Japin spreekt zich uit

Leestijd: < 1 min

Schrijver Arthur Japin bekritiseert het homofobe taalgebruik van Youp van ’t Hek en Johan Derksen. Van ’t Hek schrijft vaak over ‘pisnichten’ en Veronica Inside maakt regelmatig homo’s en transgenders belachelijk. Japin wijst op het gevaar van homofobe uitspraken.

Ooit was Youp van ’t Hek een scherpe cabaretier die patsers te kakken zette met hun ‘huppelkutjes’ en mannen die alcoholvrij bier dronken afschreef als ‘Bucklerlul’. Maar in zijn meest recente theatershow is hij de tijdgeest kwijt, aldus een recensent van Trouw. Hij blijft het woord ‘pisnicht’ gewoon gebruiken, maar wie probeert hij daar nu eigenlijk mee te raken?

Wat betreft Voetbal Inside (tegenwoordig Veronica Inside) en de opmerkingen van René van der Gijp en Johan Derksen zouden we hier een opsomming neer kunnen zetten van grappig bedoelde homofobe en transfobe uitspraken, maar we lichten er twee uit.

Karakter tonen
Zo was er Bowi Jong, een twintigjarige jongen die samen met Daan Verhoeven een brandbrief had geschreven over het negatieve gebruik van woorden als ‘flikker’ en ‘homo’ in voetbalstadions. In plaats van steun en begrip voor een poging om dit nare geschreeuw op het voetbalveld een halt toe te roepen, wuifde Johan Derksen het probleem weg. Hij zei: “We moeten ophouden met doen alsof het verschrikkelijk moeilijk is om uit de kast te komen. Wie een beetje karakter heeft,  komt gewoon uit de kast.”

Bowi ondernam daarna actie met de volgende tekst: “Sorry Johan, ik had karakter moeten tonen. Had mij moeten verzetten toen ik de jongenskleedkamer uit werd geduwd door klasgenootjes omdat ‘ik daar niet thuis hoorde’, ik had gewoon terug moeten beuken wanneer iemand mij een beuk gaf op de gang en ‘vieze homo’ fluisterde.”

Sorry Johan
Hij kreeg veel navolging op Twitter en de hashtag ‘SorryJohan’ ging viraal. Voor zijn acties kreeg Bowi afgelopen maandag een Winq Diversity Award uitgereikt.

Een ander grappig bedoeld fragment uit Voetbal Inside draaide om de Vlaamse journalist Bo van Spilbeeck. Die werd voor gek gezet nadat ze uit de kast kwam als transvrouw. Het leek René van der Gijp een leuk idee om een blonde pruik op te zetten en spottende grappen over Van Spilbeeck te maken.

De Wereld Draait Door
Van Spilbeeck had tot dusver niet gereageerd, maar deze week werd ze in De Wereld Draait Door geconfronteerd met het fragment. Dus zag ze zich genoodzaakt er het volgende over te zeggen:

“Ik heb het voor mezelf nooit erg willen vinden. Ik dacht: kom, het is zo, sommigen vinden dit grappig. Het is niet mijn soort humor, maar je gaat me niet horen zeggen: bah! Ik ben wel blij dat het een discussie op gang gebracht heeft. Dat er in Nederland nagedacht is over homofobie, transofobie. Ik denk dat het de moeite waard was.”

Het hele gesprek is terug te lezen bij Mediacourant. Marc-Marie Huijbregts noemde het ‘stom’ ‘DWDD-onwaardig’ dat ze Van Spilbeeck confronteerden met het fragment.

Arthur Japin
Intussen heeft schrijver Arthur Japin zich ook uitgelaten over de uitspraken van Johan Derksen en Youp van ’t Hek. Het literaire weblog Tzum citeert Japin, die op bezoek was bij Koffietijd, als volgt:

Arthur Japin: “Het zou fijn zijn als we de vrijheden die we hebben ook nemen. Daarom is het ook heel jammer dat er mensen zijn zoals Youp van ’t Hek of hoe heet die meneer van de voetbalvereniging…”
Presentatrice: “Johan Derksen, bedoel je?”
AJ: “Ja, die er trots op zijn dat ze scheldwoorden gebruiken. Want dat zijn nou precies de kleine dingen. Het is niet zo dat er iemand naar je toekomt en je in je gezicht slaat, nee, het is dat iedereen alles op ieder moment tegen je kan zeggen. Je kunt aangevallen en uitgescholden worden. En door het gebruik van dat soort woorden legitimeer je wat er op scholen gebeurt. Juist op scholen – en dan ga ik terug naar waar deze actie voor bedoeld is – waar het breekbaar is en je zoekende bent en je soms geen voorbeelden kunt vinden en sommige kinderen stappen er daarom uit. En dat gebeurt echt veel vaker dan we weten.”

Kijktip
Benieuwd wat de heren van Veronica Inside te zeggen hebben over de award die Bowi Jong heeft gekregen? Kijk vanavond, vanaf 20.30 uur.

Foto: Wikipedia

Powered by Labrador CMS