Interview

Young Gyu Choi danst de sterren van de hemel in Raymonda van het Nationale Ballet

Raymonda is begin volgend jaar te zien in Nederland

Leestijd: < 1 min

Young Gyu Choi kwam tien jaar geleden vanuit Zuid-Korea naar Nederland om te dansen bij Het Nationale Ballet. In eerste instantie bij het corps de ballet, maar al snel werd hij tweede- en daarna eerste solist. Komend voorjaar is hij te zien in de spectaculaire balletvoorstelling Raymonda. “De kostuums zijn altijd spectaculair hier!”

Jij bent volgend seizoen te zien in Raymonda, vertel!
Raymonda is een ballet uit 1898 en een wereldberoemde balletvoorstelling. In Amsterdam is het volgend jaar te zien in een nieuwe versie, door Rachel Beaujean en Ted Brandsen. Het verhaal is anders dan normaal en dat is best wel bijzonder. De meeste balletversies van Raymonda worden namelijk heel traditioneel uitgevoerd. Dit is dus heel spannend en vernieuwend.”

Maakt het dat voor jou extra leuk als danser?
“Ja, want ik mag nu veel meer dansen dan in de originele uitvoering. Mijn personage danst in de Russische versie alleen in de tweede akte. In deze versie mag ik de hele voorstelling dansen.”

Je speelde in Notenkraker en Muizenkoning, daarna werd je gepromoveerd tot eerste solist. Kun je daar meer over vertellen?
“Tien jaar geleden kwam ik vanuit Zuid-Korea naar Amsterdam. Dit is het eerste balletgezelschap waar ik aan het werk ben gegaan als professioneel danser, in Korea heb ik alleen mijn opleiding gedaan. Ik startte als lid van het corps de ballet, maar werd later inderdaad gepromoveerd. Eerst werd ik benoemd tot coryphée en later tot tweede solist. Na mijn hoofdrol in Notenkraker en Muizenkoning werd ik eerste solist.”

Hoe zien het decor en de outfits eruit?
“Daar mag ik helaas nog niet veel over zeggen! Alleen dat de fantastische Fransman Jérôme Kaplan het decor en de kostuums heeft ontworpen. De kostuums zijn elegant, chic en kleurrijk en vandaag ben ik bij Kaplan geweest voor het passen van mijn outfits. Het zijn allemaal nieuwe kostuums die speciaal voor mij zijn ontworpen. Ik heb veel verschillende balletuitvoeringen gedanst in Nederland en de kostuums zijn altijd prachtig hier. Het wordt in ieder geval spectaculair!”

Raymonda komt uit Rusland, heb je het daar gezien?
“Helaas niet! Ik heb Raymonda alleen op een video op YouTube gezien. Ik heb wel vaker gedanst in het Bolsjoi theater in Moskou, maar niet deze balletvoorstelling gezien. In Moskou is het voor het eerst uitgevoerd, door het grootste balletgezelschap ter wereld. Het is fantastisch met die enorme decors en grote groepen dansers. Dat gaan we hier in Amsterdam overdoen.”

Hoe bereid je jezelf voor?
“Dat is in tijden van corona lastig. Je weet nooit of iets ook echt doorgaat, maar daar probeer ik zo min mogelijk aan te denken. Nu zijn we vooral aan het repeteren. In het begin probeerden we veel nieuwe dingen uit, dat wilde ik ook graag. Kijken wat ik kon toevoegen aan dit ballet. Ik dacht na over de rol en hoe ik het anders kon doen.”

Wat zijn jouw dromen voor de toekomst?
“Ik wil graag op een topniveau blijven dansen en andere dansers inspireren. Dat blijft mijn doel als danser. Ik heb niet per se een beeld voor ogen waar ik over een paar jaar wil staan, ik weet dat ik altijd en overal mijn best doe. Voor nu Raymonda eerst maar eens, haha!”

De wereldpremière van Raymonda is op 11 februari 2022 in Nationale Opera & Ballet te Amsterdam. Op zoek naar kaarten? Kijk dan hier

Coverbeeld: Sebastien Galtier 

Volg je ons al op Instagram?

Powered by Labrador CMS