Winq Diversity Awards 2022: dit zijn de winnaars

Vier krachtige changemakers

Leestijd: < 1 min

Splinter Chabot, Sylvana Simons, NOS-podcast De Schaduwspits, Thorn de Vries en Mandy Woelkens ontvingen op maandag 9 mei een Winq Diversity Award voor hun inzet voor de Nederlandse lhbtq-gemeenschap. De awardshow, gepresenteerd door Freek Bartels en Rocky Hehakaija, vond plaats in Koninklijk Theater Tuschinski in Amsterdam.

 

Winq is Nederlands grootste queer lifestylemagazine; zes keer per jaar verkrijgbaar in de winkels en iedere dag actueel online. “Winq motiveert de Nederlandse lhbtq-gemeenschap al zeventien jaar om zichzelf te zijn en van het leven te genieten”, aldus hoofdredacteur Edwin Reinerie. “Met de Winq Diversity Awards eren wij personen en initiatieven met dezelfde missie. Mensen die zich met heel veel liefde inzetten voor de zichtbaarheid en acceptatie van de Nederlandse regenboogfamilie.”

De Winq Diversity Awards werden dit jaar voor de vierde keer uitgereikt. Tijdens voorgaande edities ontvingen onder anderen Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp, programmamaker Tim Hofman en dramaserie ANNE+ een award voor hun inzet.

De uitreiking van de Winq Diversity Awards vond dit jaar plaats in Koninklijk Theater Tuschinski in Amsterdam. De presentatie van de show lag in handen van acteur Freek Bartels en oud-profvoetballer Rocky Hehakaija. De awards werden uitgereikt door Michiel van Erp, Glenn Helberg, Amber Vineyard en Bowi Jong. Er waren optredens van de Amerikaanse transgender operaster Breanna Sinclairé, zanger Jordan Roy, singer-songwriter HALCYON en House of Vineyard, Nederlands eerste ballroom house.

Winq Culture Award: Splinter Chabot

De Winq Culture Award gaat dit jaar naar Splinter Chabot, die met zijn debuut Confettiregen duizenden mensen wist te raken en inspireren. “Mijn boek is een uitgestoken hand naar zij die zoekende zijn. Een zaklamp voor mensen die in de schaduw zijn beland.”

Splinter Chabot - Winq Lifetime Achievement Award 2021
Beeld: Rutger Geleijnse

Lees hier het juryrapport en bekijk de video.

Winq Ally Award: Sylvana Simons

De Winq Ally Award gaat dit jaar naar BIJ1-partijleider Sylvana Simons, die niet tot de regenboogfamilie behoort, maar zich daar wel keihard voor inzet. “De rechten van queer mensen zijn mensenrechten. Als politicus neem ik de queergemeenschap daarom mee bij elke afweging die ik maak.”

Sylvana Simons - Winq Ally Award 2021
Beeld: Rutger Geleijnse

Lees hier het juryrapport en bekijk de video.

Winq Media Award: De Schaduwspits

De Winq Media Award gaat dit jaar naar journalisten Winfried Baijens, Rivkah op het Veld en Jeroen Gortworst, makers van NOS-podcast De Schaduwspits. Daarin onderzochten zij waarom Nederland nog altijd geen enkele openlijk homoseksuele actieve profvoetballer kent. “Er zijn zoveel mensen geweest die hun ervaringen als lhbti’er in de sport met ons deelden of die zeiden uit de kast te durven komen na het luisteren van onze podcast.”

Schaduwspits - Winq Media Award 2022
Journalisten Jeroen Gortworst, Rivkah op het Veld en Winfried Baijens. Beeld: Rutger Geleijnse

Lees hier het juryrapport en bekijk de video.

Winq Inspiration Award: Thorn de Vries en Mandy Woelkens

De Winq Inspiration Award gaat dit jaar naar acteur Thorn de Vries en diens partner Mandy Woelkens, presentator en hoofdredacteur van LINDA.meiden. Ze ontvingen de prijs onder meer voor hun boek FAQ Gender, waarin ze veelgestelde vragen over gender beantwoorden en voor hun populaire podcast CoupleGoals, waarin ze in gesprek gaan met geliefden over hun relatie. Mandy: “Met onze podcast willen we laten zien dat liefde uiteindelijk gewoon liefde is, ook als een relatie niet-normatief is.

Thorn de Vries en Mandy Woelkens - Winq Inspiration Award 2021
Beeld: Rutger Geleijnse

Lees hier het juryrapport en bekijk de video.

Sponsors Winq Diversity Awards 2022
Sponsors Winq Diversity Awards 2022

Fotografie: Rutger Geleijnse / Video: Roy Schepers - Rocket Stories / Visagie: Clayton Leslie

Powered by Labrador CMS