Winq Diversity Awards 2021

Winnaar Winq Lifetime Achievement Award 2021: Vera Bergkamp

“Emancipatie is een werkwoord: het vraagt om waakzaamheid”

Leestijd: < 1 min

De Winq Lifetime Achievement Award gaat dit jaar naar Kamervoorzitter Vera Bergkamp, die zich al jarenlang inzet voor de rechten van de Nederlandse lhbtq-gemeenschap. "Ook voor mij is het best een eenzame strijd geweest om mezelf te kunnen zijn."

Zoals kersverse Kamervoorzitter Vera Bergkamp het zelf uitstekend verwoordt: “Emancipatie is een werkwoord.” Wanneer de aandacht verslapt, kunnen rechten die als vanzelfsprekend worden beschouwd zomaar teruggedraaid worden. Na haar voorzitterschap bij COC Nederland betrad Vera de Tweede Kamer voor D66. Daar diende ze in twee kabinetsperiodes een indrukwekkend aantal wetsvoorstellen in waarmee zij de rechten van de regenbooggemeenschap verbeterde en verankerde. Zo mogen we Vera onder meer bedanken voor een expliciet wettelijk verbod op discriminatie van intersekse personen en een naderend verbod op conversietherapie.

“Ik maak me soms zorgen om rechten die door bepaalde politieke partijen niet meer als vanzelfsprekend worden gezien”

Een van haar grootste troeven is het wetsvoorstel voor verankering van een verbod op discriminatie vanwege seksuele oriëntatie of handicap in artikel 1 van de Grondwet, dat ze indiende met collega’s van GroenLinks en PvdA. Als het komende parlement nogmaals instemt met dit voorstel, is deze wetswijziging eindelijk een feit. Daarmee worden de rechten van Nederlandse queer personen in één klap een stuk toekomstbestendiger. Hoewel haar inzet voor een mooier Nederland voor iedereen er nog lang niet op zit, mag Vera reeds terugblikken op een indrukwekkende staat van dienst. Vandaar deze Winq Lifetime Achievement Award.

De Winq Lifetime Achievement Award werd uitgereikt door Astrid Balsink, Global Director Inclusion & Diversity bij Philips.

Fotografie: Henri Verhoef / Video: Roy Schepers - Rocket Stories / Visagie: Clayton Leslie en Mila de Jong

Deze avond werd mede mogelijk gemaakt door Philips en hannah.

Powered by Labrador CMS