Wie krijgt dit jaar het Roze Lieverdje? Genomineerden zijn bekend

Stem nu op je favoriet

Leestijd: < 1 min

GroenLinks Amsterdam heeft de genomineerden voor het Roze Lieverdje 2022 bekendgemaakt. GroenLinks reikt deze prijs iedere twee jaar uit aan een Amsterdammer of organisatie die zich op bijzondere wijze heeft ingezet voor de emancipatie van lhbtq’s in de stad. Vanaf vandaag kan iedereen tot 11 februari online stemmen om samen met de jury het uiteindelijke Roze Lieverdje van 2022 te bepalen.

De vijf genomineerden zijn: Veilige Haven die al jarenlang een belangrijke rol voor biculturele lhbtq-jongeren in Amsterdam vervult, het project Transkliniek van Trans United Amsterdam en de GGD Amsterdam, de strijdbare dragqueen Jennifer Hopelezz, het netwerk van de Politie: Roze in Blauw Amsterdam en tot slot de podcast Kleine Vrijdag van Anthony Caupin en Greinig Triebel.

Jury

Alle Amsterdammers mochten mensen aandragen. Een breed samengestelde jury, naast juryvoorzitter Glenn Helberg bestaande uit Naomie Pieter (Roze Lieverdje 2020), Nicolaas Veul (documentairemaker), Dounia Jari (medeoprichter van stichting Maruf), Thorn de Vries (acteur), Pete Wu (jounalist), Döne Fil (activiste), Alejandra Ortiz (voorvechter positie van trans personen) en Tirza de Fockert (raadslid lhbtiq) selecteerde daaruit een top 5. Vanaf vandaag kan iedereen tot 11 februari online stemmen om samen met de jury het uiteindelijke Roze Lieverdje van 2022 te bepalen.

Prachtige shortlist

Juryvoorzitter Glenn Helberg: ‘We hebben een prachtige shortlist voor het Roze Lieverdje 2022 samengesteld. Wij zijn onwijs trots op deze inspirerende en krachtige genomineerden. Met hun werk en de safe spaces die ze bieden laten zij zien dat hoe kwetsbaar jij je als lhbtiq ook kunt voelen, er in Amsterdam mensen en organisaties zijn die zich inzetten om voor jou die veiligheid te creëren waarin je kunt groeien in je eigenheid.’

Veilig jezelf zijn

Lijsttrekker Rutger Groot Wassink: ‘Het verbeteren van de positie van lhbtiq’s in Amsterdam vraagt elke dag actief onze aandacht. Op een veilige manier jezelf kunnen zijn is lang niet voor iedereen vanzelfsprekend in onze stad. Met deze prijs willen we mensen en initiatieven die zich buitengewoon inzetten voor de lhbtqi+-gemeenschap een hart onder de riem steken en hen in het zonnetje zetten. Amsterdam kan niet zonder ze!’

Valentijnsdag

Op Valentijnsdag, maandag 14 februari, zal het Roze Lieverdje uitgereikt worden tijdens het Roze Lieverdje Gala 2022 in de Melkweg in Amsterdam. Eerdere winnaars van de prijs waren Naomie Pieter, Stichting Maruf, politieagent Ellie Lust, dragqueen Lady Galore en cabaretière Dolly Bellefleur. Toegang is gratis en tickets zijn vanaf vandaag te bestellen.

Hieronder meer informatie over de genomineerden:

Veilige Haven

Veilige Haven biedt ondersteuning aan lhbtq’s uit multicultureel Amsterdam en omstreken en lhbtq-vluchtelingen die met hun homo-, biseksuele, lesbische of transgendergevoelens worstelen. In 2007 herkenden o.a. Schorer en het COC, de behoefte aan informatie en ontmoeting bij deze doelgroep, en namen het initiatief dat tot Veilige Haven. Inmiddels uitgevoerd door buurtteam Amsterdam Centrum vervult Veilige Haven al jarenlang een belangrijke rol voor biculturele lhbtq-jongeren uit heel Amsterdam. De meeste maatschappelijk werkers van Veilige Haven behoren zelf tot de bi-culturele community en zijn naar mening van de jury echte Roze Lieverdjes.

Transkliniek

Het project Trans United kliniek van de organiserende initiatiefnemers Trans United Europe en de GGD Amsterdam heeft het leven van honderden trans personen in Amsterdam en Nederland veranderd. De Trans United kliniek voorziet in trans specifieke zorg, soa en hiv preventie, en recentelijk ook crisis nachtopvang voor dak of thuisloze trans personen, safe spaces voor trans personen, veelal met een migratie en of biculturele achtergrond, die niet in reguliere zorg terecht komen, bijvoorbeeld omdat ze ongedocumenteerd, onverzekerd en/of niet ingeschreven staan in Nederland. De jury draagt dit belangrijk initiatief van harte voor het Roze Lieverdje.

Jennifer Hopelezz/Richard Keldoulis

Achter de strijdbare en extravagante dragqueen Jennifer Hopelezz gaat de bescheiden Richard Keldoulis schuil. Politiek activisme is Richard niet vreemd, zo strijd hij er al jaren voor om PrEP te laten vergoeden door de zorgverzekering. De gay-events die hij organiseerde stonden aan de basis van Club Church. Richard doet naar de mening van de jury mooi en belangrijk werk en is een echt Roze Lieverdje.

Podcast Kleine Vrijdag 

Anthony Lamar Caupain (@nuevojesus) en Gerinio Triebel (@blackhermoine_) verzorgen sinds 2020 wekelijks een lach en een roze kijk op de verschillende actualiteiten in binnen – en buitenland, social issues en millenial drama in ‘ De blackest, queerest podcast van de lage landen’, zoals ze zichzelf afficheren, een aanrader! De jury nomineert deze enthousiaste podcasters met hun verfrissende blik voor het Roze Lieverdje.

Roze in Blauw

Zo lang er anti-queer geweld blijft plaatsvinden zijn de vrijwilligers van Roze in Blauw nodig. Roze in Blauw is het netwerk van de politie waar lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgender- en intersekse personen (lhbtiq) die te maken krijgen met discriminatie, bedreiging, mishandeling of andere strafbare zaken gerelateerd aan hun seksuele oriëntatie of genderidentiteit melding kunnen doen. Naar de mening van de jury zijn de vrijwilligers van Roze in Blauw echte Roze Lieverdjes.

Stem op je favoriete genomineerde via Rozelieverdje.nl.

Powered by Labrador CMS