uit onze archieven

Dennis Vink (links) en Mirek Karel

“We ontmoetten elkaar toen we pas net uit de kast waren”

Happy Couple Dennis en Mirek

Dennis Vink (links) en Mirek Karel
Leestijd: 4 min

Bioloog en vegan Dennis Vink (29, links op foto) en orthopedisch chirurg Mirek Karel (36) leerden elkaar kennen vlak nadat ze uit de kast kwamen. Mirek: “Ik was er laat bij, maar daar heb ik vrede mee. Anders hadden we elkaar misschien nooit ontmoet.”

Dennis: “24 december 2015 swipeten we elkaar naar rechts op Tinder. Tijdens onze eerste date wist niet zeker of Mirek me leuk vond. Ik hoefde niet direct te tongen na afloop, maar een knuffel was leuk geweest. In plaats daarvan kreeg ik een ongemakkeijke bro handshake.”
Mirek: “Ik kom soms afstandelijker over dan ik doorheb. Sowieso was de date voor mij wat onwennig: ik was pas net uit de kast. Net als Dennis, trouwens.”
D: “Ik had net mijn Tinder omgezet van vrouwen naar mannen. Let’s go, dacht ik! Het was alsof ik er ineens achter kwam dat ik van pizza hield. Dan wil je alle smaken proberen, maar daar kwam niet veel van terecht. Ik raakte smoorverliefd op Mirek.”

we(i)nen

M: “In eerste instantie hield ik een beetje de boot af. Vlak nadat we elkaar ontmoetten zou Dennis een halfjaar naar Wenen gaan voor zijn studie. Maar het gevoel was niet tegen te houden.”
D: “Het was helemaal kut. Van mijn tijd in Oostenrijk heb ik nauwelijks genoten. Ik was alleen maar bezig met wanneer ik Mirek eindelijk weer kon zien.”
M: “Na dat half jaar in Wenen zou hij nog een halfjaar gaan backpacken in Zuid-Amerika.”
D: “Dat avontuur heb ik uiteindelijk vroegtijdig afgebroken. Na drie maanden kwam Mirek me een paar weken opzoeken in Peru. Toen hij weer naar huis vloog zat ik te janken als een baby. Ik werd doodongelukkig van het idee weer in mijn eentje verder te moeten reizen. Twee dagen later ben ik naar Rotterdam gevlogen en bij Mirek ingetrokken.”

het heteroleven

M:“Ik was 29 toen ik uit de kast kwam. Best laat. Dat kwam denk ik omdat ik weinig voorbeelden had. Ik had voor mezelf een hetero leven ingebeeld, maar op den duur dacht ik in relaties met vrouwen: dit kan het toch niet zijn? Dennis was de eerste jongen op wie ik echt verliefd werd. 
D: “Ik was 22 toen ik aan mezelf toegaf dat ik op mannen val. Ik was vroeger veel bezig met meiden, dat maakte echt onderdeel uit van mijn identiteit. Ik sportte fanatiek en ging graag bier drinken met m’n maten. Ik vond mezelf niet passen in het plaatje van wat het in mijn hoofd betekende om gay te zijn. Onbewust internaliseerde ik de homofobie waar ik onder meer op het sportveld mee in aanraking kwam. Daar werd vaak gescholden met homo en flikker als je slecht speelde. Duidelijk, dacht ik, dat moet je dus niet willen zijn.
M: “Toch heb ik er vrede mee dat het zo gelopen is. Ik ben nooit ongelukkig geweest en anders hadden Dennis en ik elkaar misschien nooit ontmoet.”
D: “Wel ben ik blij dat het vooruit lijkt te gaan qua representatie. Laatst keken we samen de coming-of-ageserie Heartstopper op Netflix. Waar was dit toen wij tieners waren, zeiden we tegen elkaar.”
M: “Dat we laat uit de kast kwamen had overigens niets te maken met onze families. Die zijn heel open-minded en we hebben een goede band met ze. Sterker nog, als ik zonder Dennis bij ze op bezoek ga, zijn ze zelfs een beetje teleurgesteld.”

Dennis en Mirek.
Dennis en Mirek.

volledig vegan

M: “Toen we elkaar leerden kennen was ik nog niet vegan, maar Dennis ook niet.”
D: “Op een gegeven moment besloot ik dat ik dierlijke producten compleet uit mijn leven wilde verbannen. Na wat ik voor mijn werk had gezien in de veehouderij en slachthuizen, wilde ik daar geen cent meer aan uitgeven.”
M: “We zijn stapje voor stapje geswitcht naar een volledig veganistische lifestyle.”
D: “Ik zeg weleens: Mirek werd veganist voor mij, ik werd Rotterdammer voor hem. Twee jaar terug begon ik met Plantbased Dennis, een platform voor vegan inspiratie. Via mijn site en socials deel ik vegan hotspots, recepten en informatie die de switch voor iedereen makkelijker maakt.”
M: “Als partner blijf ik zoveel mogelijk buiten beeld, maar de recepten komen wel vaak van mij. Net als de foto’s waarop je Dennis ziet. Geregeld lig ik ergens in een greppel om hem mooi vast te leggen. Een nadeel aan Dennis’ Insta-life: we eten regelmatig lauwe gerechten, omdat hij er eerst een hele fotoshoot mee wil doen.”

drive & avontuur

D: “Een van de aantrekkelijkste dingen aan Mirek vind ik zijn gedrevenheid. Daarnaast is hij ontzettend lief, loyaal en zorgzaam. Iedereen is graag met Mirek. Qua uiterlijk is hij ook precies mijn type.”
M: “Dennis is nog veel zorgzamer dan ik. Ik vind het ook reuze-aantrekkelijk dat hij zo gepassioneerd is over wat hij doet. Dennis heeft mijn leven echt positief veranderd. Zo zijn we nu een half jaar aan het reizen door Azië en gaan we naar allemaal afgelegen plekken. Dat had ik voorheen nooit gedaan. Dennis heeft me geleerd het avontuur op te zoeken en dat is zo’n cadeautje. En ten slotte vind ik Dennis hartstikke aantrekkelijk – én intelligent!”
D: “Of Mirek ook lastige kanten heeft? Moeten we op tijd de deur uit, dan kun je voor hem gerust een uur extra rekenen. Ik smijt wat dingen in een weekendtas, voor hem is het een heel traject. En dan nóg vergeet hij bijna altijd iets.”
M: “Voor mij zijn het ook kleine dingen. Zo ben ik ongeduldig en is Dennis nogal lang van stof. Ook kan hij soms wat snauwerig reageren, al zegt-ie daar altijd twee seconden later alweer sorry voor.”

survival mode

D: “De komende twee jaar brengen we in het buitenland door. Na onze rondreis door Azië gaan we een half jaar in Melbourne wonen en daarna nog een jaar in Brisbane. In beide steden heeft Mirek voor een tijdje een baan weten te vinden.”
M: “Het is een langgekoesterde wens van ons beiden, maar het heeft veel voeten in de aarde gehad.”
D: “Het laatste half jaar voor we vertrokken was een gekkenhuis. Er moest zoveel geregeld worden: auto verkopen, visum aanvragen, huis verhuren en talloze afscheidsetentjes en -feestjes. Onze relatie begon eronder te lijden.”
M: “We belandden in een soort survivalmodus en verloren elkaar een beetje uit het oog. We hebben er echt van geleerd: dit nooit meer.”
D: “Inmiddels zijn we een paar weken weg uit Nederland en komen we helemaal tot rust. Nu merk ik weer hoe goed onze chemie is. Op reis vind ik ons denk ik op ons allerleukst.

Tekst: Martijn Kamphorst | beeld: Maartje Hensen (hoofdfoto)

Powered by Labrador CMS