Wat stem jij? Bekijk de kieswijzer van het COC voor de verkiezingen

Leestijd: 2 min

Vind jij het belangrijk om te stemmen op een partij die zich hard maakt voor de bestrijding van geweld en discriminatie van lhbtiq+ mensen? Of wil je stemmen op een ‘regenboogkandidaat’? Kijk dan op Rainbowvote.NU, de kieswijzer die het COC heeft gelanceerd in de aanloop naar de verkiezingen op 22 november.

Rainbowvote.NU is bedoeld voor iedereen die lhbtiq+ kwesties wil laten meewegen bij hun keuze in het stemhokje op 22 november. Of dat nou is omdat men zelf tot de regenbooggemeeschap behoort, solidair is met de beweging of belang hecht aan een diverse en inclusieve samenleving. Voor ruim 80 procent van de regenbooggemeenschap spelen lhbtiq+ kwesties een rol bij het uitbrengen van hun stem.

Op de website vinden kiezers standpunten van partijen die meedoen aan de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november. Ook zie je hoe partijen in de Tweede Kamer de afgelopen tijd stemden over lhbtiq+kwesties en zijn er profielen van ‘regenboogkandidaten’.

Discriminerend geweld aanpakken

Op de site zien belangstellenden bijvoorbeeld hoe politieke partijen denken over de aanpak van haat, discriminatie en discriminerend geweld. Partijen geven aan of ze vinden dat er een einde moet komen aan documenten waarmee orthodoxe scholen lhbtiq+ mensen afwijzen, of het lhbtiq+ asielbeleid ruimhartiger moet en of er een meerouderschapswet moet komen.

Ook staan op Rainbowvote.NU standpunten over zaken als transitieverlof voor transgender personen, de mogelijkheid om je officiële geslachtsvermelding te wijzigen en een verbod op onnodige medische behandelingen zonder toestemming van intersekse kinderen. Verder geven partijen bijvoorbeeld hun mening over het expliciet strafbaar stellen van discriminatie van bi+ en aseksuele personen.

Meer dan 50 regenboogkandidaten

Op de website plaatsten ook meer dan vijftig mensen een profiel als regenboogkandidaat. Deze kandidaten voor het Kamerlidmaatschap identificeren zich als een lesbisch, homoseksueel, bi+, transgender of intersekse persoon en/of willen zich bijzonder inzetten voor de regenbooggemeenschap.

Ten slotte zien kiezers op Rainbowvote.NU hoe partijen de afgelopen jaren stemden over kwesties als de aanpak van discriminerend geweld, verankering van lhbtiq+ rechten in de Grondwet, verstrekking van hiv-preventiepil PrEP en de aanpak van intersectionele discriminatie.

Deze partijen doen mee

Op de website staan standpunten en kandidaten van VVD, GroenLinks|PvdA, D66, CDA, SP, Partij voor de Dieren, BBB, BIJ1, Volt.

NSC, PVV, ChristenUnie, Forum, DENK, SGP, BVNL, JA21 en 50PLUS zijn wel uitgenodigd om mee te doen, maar hebben (nog) geen antwoorden ingestuurd. Alle partijen met minstens 1 zetel in de Kamer en/of in recente opiniepeilingen mogen meedoen.

Coverbeeld: iStock

Powered by Labrador CMS