Wat een ontdekking dit: luister hier naar Agnetha’s onbekende Pride-parel

Zet hard en zing mee!

Leestijd: < 1 min

‘Dancing Queen’, ‘Mamma Mia’, ‘Gimme Gimme Gimme (A Man After Midnight)’: het oeuvre van ABBA staat bol van de queer favorites. Maar bijna niemand kent deze Pride-parel die Agnetha Fältskog uitbracht in 2013: ‘Dance The Pain Away’. Het is een disco-anthem dat op geen enkele Pride-playlist zou mogen ontbreken. Zet hard en zing mee!

Nadat ABBA de wereld had veroverd, koesterde de lhbtq-gemeenschap hun muziek. ‘The Winner Takes It All’, ‘One of Us’, ‘Gimme Gimme Gimme (A Man After Midnight)’ en vooral ‘Dancing Queen’ groeiden uit tot heuse anthems voor de community. En wie herinnert zich de Australische film Priscilla, Queen of the Desert nog, met ‘Mamma Mia’ en ‘Fernando’?

‘Sla Je Arm Om Me Heen’

Na ABBA maakte Agnetha Fältskog nog vijf soloalbums, waarvan de eerste uit 1983 de grootste hit was. De titeltrack ‘Wrap Your Arms Around Me’ is nog altijd een publieksfavoriet, met een enige cover van Bonnie St. Claire (‘Sla Je Arm Om Me Heen’) en een geweldige remix van ruim acht minuten van Villa (die beluister je hier).  

In 2013 verscheen het laatste soloalbum van Agnetha, simpelweg A genaamd. De tien tracks op het album zijn voornamelijk ballads, maar één parel steekt er met kop en schouders bovenuit en dat is ‘Dance The Pain Away’. In de zomer van 2013 bracht Agnetha het wereldwijd uit op single, maar een hit werd het niet bepaald: in Zweden kwam de track tot nummer zestig in een digitale lijst en in het VK deed de BBC z’n best: hier kwam ze tot nummer één in de Airlplay Chart van BBC 2.

Optreden in Londense nachtclub G.A.Y.

Dat ze op haar 63e nog met een discokneiter op de proppen kwam, mag een klein wonder heten. Het is een zogeheten ‘sad pop song’ die doet denken aan bijvoorbeeld Robyns 'Dancing On My Own' (wat overigens niets nieuws is: luister maar eens naar Leslie Gores 'It's My Party And I Cry If I Want To uit 1963)' en is geproduceerd door Jörgen Elofsson, die achter de hits ‘You Drive Me Crazy’ van Britney Spears en ‘A Moment Like This’ van Kelly Clarkson zat.

Destijds leidde Agnetha een teruggetrokken leven omdat ze vliegangst had en grote groepen mensen spannend vond. Dat weerhield haar er echter niet van om naar Londen af te reizen voor een optreden in de beroemde nachtclub G.A.Y., waar helaas geen beelden van zijn. Ook zong ze ‘Dance The Pain Away’ tijdens Stockholm Pride, dat jaar.

Bewust goedkoop maar toegankelijk

Voor de video vroeg Agnetha haar fans filmpjes in te sturen waarop te zien is dat ze dansen op ‘Dance The Pain Away’. Het is een schot in de roos: het ziet er bewust goedkoop, maar ook erg toegankelijk uit. Het resultaat zie je hier. Zet hard en zing mee!

Bron: Queerty

Powered by Labrador CMS