VS: homoseksuele mannen mogen bloed doneren (bijna) zonder beperkingen

Leestijd: < 1 min

Voortaan krijgen homoseksuele mannen in de Verenigde Staten bijna geen specifieke beperkingen meer opgelegd voor bloeddonaties. Tot nu toe mochten alleen mannen bloed doneren die de afgelopen geen seks met mannen hadden gehad, in een monogame relatie of niet.

Het Amerikaanse Rode Kruis heeft maandag aangekondigd dat er geen specifieke beperkingen meer zijn voor homoseksuele mannen die bloed willen doneren. Voortaan moeten alle donoren dezelfde vragenlijst beantwoorden, ongeacht hun gender of seksuele oriëntatie.

Individuele risicofactoren

De donaties zullen worden geëvalueerd op basis van individuele risicofactoren. Met de nieuwe regelgeving volgt het Amerikaanse Rode Kruis het advies van de Amerikaanse medicijnenwaakhond FDA.

Tot nu toe mochten alleen homomannen bloed doneren als ze in de afgelopen drie maanden geen seks met mannen hadden gehad. Er geldt nu nog wel de regel dat elke persoon die de afgelopen drie maanden anale seks heeft gehad met een nieuwe partner of meerdere partners, moet wachten met bloed doneren.

Daarnaast worden mannen geweigerd die positief zijn getest op hiv, of mannen die medicatie gebruiken om een hiv-infectie te voorkomen.

Van totaalverbod naar wachttijd

De FDA kondigde tijdens de aidsepidemie in de jaren tachtig een totaalverbod af voor bloeddonatie door homoseksuele mannen. In 2015 werd dat verbod opgeheven en moesten homomannen twaalf maanden wachten. Vanaf 2020 werd die wachttijd drie maanden.

Ook in Nederland worden de regels voor homoseksuele bloeddonoren verder versoepeld. Ook hier wordt individueel risicogedrag leidend en niet iemand seksuele oriëntatie.

Coverbeeld: iStock

Powered by Labrador CMS