Let’s talk about sex

“Vroeger vond ik het lastiger om aan te geven wat ik wel en niet fijn vond”

Sebastiaan (21) leerde beter communiceren over zijn wensen en grenzen

Leestijd: < 1 min

Het lukt Sebastiaan (21) steeds beter om duidelijk te zeggen wat hij wel en niet wil, ook als het op veilige seks aankomt. “Eenmaal aangekomen op m'n date bleek hij gonorroe te hebben. En hij dacht dat ik alsnog wel met hem naar bed wilde!”

“Ik weet dat het misschien verstandiger is om met iemand via een datingapp eerst even in het openbaar af te spreken. Maar in de praktijk komt dat er meestal niet van en ga ik gewoon bij ze langs. Tegenwoordig stuur ik wel in de groepsapp met m’n vrienden mijn live locatie door, zodat ze op afstand een oogje in het zeil kunnen houden.

Ik ging een keer bij een jongen langs voor een date. Bij aankomst bleek dat hij gonorroe had. Hij wilde tóch seks, en dan ook nog zonder condoom! Dat vond hij een geil idee. Misschien hoopte hij dat ik dat ook zou vinden, maar ik ben meteen weggegaan. Als ik van tevoren zou hebben geweten dat hij een soa had, was ik natuurlijk nooit bij hem langsgegaan voor seks.

In principe neem ik me voor om altijd seks te hebben mét condoom, maar dat gaat niet altijd goed. In the heat of the moment wordt het weleens achterwege gelaten. Misschien is dat naïef, maar het gebeurt nu eenmaal. Een tijdje terug datete ik met een jongen die undetectable is: hij heeft hiv maar wordt succesvol behandeld en kan het dus niet meer overdragen. Ik wist dus dat ik me daar geen zorgen om hoefde te maken, en we hadden seks zonder condoom.”

“Toen ik jonger was, was ik wat onzekerder in bed”

“In de haast op weg naar een date weet ik ook niet altijd een condoom mee te grissen. Maar vaak lukt het om echt streng te zijn, dan wil ik per se dat er een condoom wordt gebruikt. Als de ander dat niet wil, dan heeft ‘ie pech.

Vroeger had ik daar wel wat meer moeite mee. Toen ik jonger was, en net seksueel actief, was ik wat onzekerder in bed. Ik vond alles nog spannend. Dan vond ik het lastiger om aan te geven wat ik wel en niet fijn vond, en ook om aan te dringen op het gebruik van een condoom. Ik trok jongens aan die best wel dominant top waren, terwijl ik niet per se heel erg bottom ben. Soms liet ik het toch maar gebeuren.

Inmiddels sta ik wat steviger in mijn schoenen. Ik zeg nu veel duidelijker wat ik wil, en wat mijn grenzen zijn. In het ergste geval kun je afgewezen worden, maar dat is dan maar zo. Ik zou er nu niet meer wakker van liggen als dat zou gebeuren.”

In de serie Let’s Talk About Sex vragen we jongens en mannen hoe zij zorgen dat ze krijgen wat ze willen in de slaapkamer (of de badkamer, op de bank, de keukentafel, noem maar op).

Illustratie: Hanna Whittle

Powered by Labrador CMS