Nachtvlinder

“Voor mij is Conchita geen vrouw meer”

Conchita Wurst over zijn nieuwste album

Leestijd: < 1 min

Vier jaar na zijn winst staat Conchita nog altijd in de spotlights. Zijn nieuwste album From Vienna with Love kwam op de eerste plaats binnen in de Oostenrijkse charts en speciaal voor ons maakte hij tijd vrij om bij te kletsen.

Vlak na de winst van het Songfestival in 2014 bracht Conchita het album Conchita uit. Dat album kwam direct binnen op de eerste plaats in de Oostenrijkse charts. Vier jaar later lukt hem dat opnieuw met From Vienna with Love, een album dat hij maakte met het Wiener Symphoniker. Knap, want Songfestivalwinnaars als Loreen (Zweden, 2012), Emmelie de Forest (Denemarken, 2013) en Mans Zelmerlow (Zweden, 2015) lukte dat niet.

Gefeliciteerd met je nummer één album! Dat moet goed voelen.
“Zeker, het is geweldig.”

Kun je meer over From Vienna With Love vertellen?
“Je kunt het zien als de soundtrack van mijn leven. Ik heb alle nummers zelf gekozen en ze vertellen allemaal een persoonlijk verhaal over mij. De meeste nummers zijn covers, maar er staan twee originele nummers op. ‘Rise like a Phoenix’, waarmee ik het Songfestival won en ‘Have I Ever Been in Love’, dat ik heb geschreven met Steve Anderson en Emma Rohan.”

Je bent nu ook een songwriter?
“Nou… ik ben erachter gekomen dat ik niet zo goed ben in het schrijven van nummers, maar dat ik wel goed verhalen kan vertellen. Steve en Emma hebben de teksten geschreven.”

‘Have I Ever Been in Love’ klintk als een persoonlijk nummer.
“Klopt, heel erg persoonlijk. Ik vraag mezelf af of ik ooit verliefd ben geweest. Een vraag waar ik het antwoord nog steeds niet op heb. Ik vind het best wel eng dat het zo persoonlijk is, maar de enige manier om muziek te maken, is door eerlijk te zijn.”

Conchita Wurst voor zwarte achtergrond
Conchita door Markus Morianz

‘Rise like a Phoenix’ gaf ons allemaal een James Bond-gevoel, nu staan er ook twee covers van andere Bond-nummers op je album. Een open sollicitatie?
“Zeker, maar dat heb ik voor mezelf al lang verpest: ik heb altijd gezegd dat ik de films onwijs saai vind, maar de muziek is zó goed!”

Welke Bond-films heb je zoal bekeken?
“Nou… ik ken stukken uit de muziekvideo’s, haha. Ik ben gewoon geen fan van Bond-verhalen.”

Er zijn nogal wat dingen veranderd in je leven. Zo heet je vanaf nu Conchita, waar is de Wurst heen?
“Voordat ik meedeed aan het Songfestival had ik geen internationale carrière. Mijn achternaam was vooral een Duitstalig grapje, maar nu ik ook bekend ben in andere landen, komt het gek over. Ik dacht: ik pas het aan, maar dat werkte niet echt. Mensen bleven me Conchita Wurst noemen. Nu maakt het me niet meer zoveel uit hoe ik word genoemd.”

“Ik voel me nu veel mannelijker dan vier jaar geleden”

Je hebt ook aangegeven dat je het niet meer fijn vindt aangesproken te worden als vrouw. Hoe komt dat?
“Ik heb Conchita gecreëerd en wilde dat iedereen die kunstvorm zou accepteren en mij zou aanspreken als vrouw. In de afgelopen jaren heb ik veel geleerd. Over mezelf, maar ook over het leven in het algemeen. Heel veel dingen zijn anders: ik voel me nu veel mannelijker dan vier jaar geleden. Ik word niet boos als mensen me als vrouw aanspreken, dat doen vrienden ook, maar voor mij persoonlijk is Conchita geen vrouw meer.”

Maar tijdens het Songfestival wel?
“Ja. Ik wilde de illusie van een vrouw creëren.”

Is het geen ‘act’ meer? Is Tom nu Conchita?
“Ik denk dat je dat wel kunt zeggen. Ik ga Conchita denk ik ook nooit laten vallen, het blijft altijd een deel van mij.”

From Vienna With Love is vanaf nu te beluisteren.

Coverbeeld: Markus Morianz

Powered by Labrador CMS