Voetballer Zander Murray na coming-out: “Op m’n 31e leer ik hoe het is om gay te zijn”

Leestijd: 1 min

De Schotse voetballer Zander Murray vertelde in september 2022 dat hij gay is. Ondanks alle steun van zijn teamgenoten merkt hij dat hij op z’n 31e nog veel moet leren. “Er is een last van mijn schouders gevallen, al kan ik me soms nog heel alleen voelen.”

“Om te beginnen is er een last van mijn schouders gevallen. Maar ik heb het nog weleens moeilijk en kan me soms nog heel alleen voelen.” Dat liet Zander Murray vorig jaar weten op de website van zijn club, hij speelde destijds bij de Gala Fairydean Rovers in de Lowland League. Inmiddels is hij verkast naar Bonnyrigg Rose in de Scottish Professional Football League (SPFL).

Teamgenoten en tegenspelers zijn geweldig

Zander Murray heeft in een nieuw interview met The Scottish Sun verteld hoe het met hem gaat sinds zijn coming-out in september vorig jaar. “Ik heb hier tijdens mijn jeugd niets over geleerd of van meegekregen, dus op mijn 31e leer ik nu hoe het is om gay te zijn. Ik ben er nog steeds niet, want het is heel lang heel moeilijk geweest en het leven was soms duister en zwaar.” Maar ondanks alle ups en downs en de steun van zijn teamgenoten gaat het goed met hem.

Murray vervolgt: “Zowel mijn teamgenoten als tegenspelers zijn geweldig. Als ze me al op de huid zitten, is dat vanwege mijn fake tan. Of omdat ik de hele tijd op tv ben. Het klinkt cheesy maar het is echt waar: ik voel me hier helemaal thuis.”

Inspirerende boodschap

Aan het einde van het interview komt Murray met een inspirerende boodschap voor voetballers die worstelen met hun identiteit. “Ik wil geen enkele andere voetballer onder druk zetten om uit de kast te komen, maar als ze het moeilijk hebben, kan ik uit eigen ervaring vertellen dat het zeker heeft geholpen. Als je zonder grenzen jezelf kunt zijn, valt er een last van je af.”

Powered by Labrador CMS