Viggo Mortensen over homorol: “Wie zegt dat ik 100% hetero ben?”

Leestijd: < 1 min

Acteur Viggo Mortensen speelt een homoseksuele man in de film Falling. De kritiek dat hij als hetero man een rol ‘afpakt’ van een homoseksuele acteur, wuift hij weg: “Nu ga je ervan uit dat ik 100% hetero ben. Of dat zo is, gaat je helemaal niets aan.”

Gek eigenlijk. Vroeger was het juist een hele prestatie wanneer een acteur die als hetero bekend stond een gay personage ‘durfde’ neer te zetten. Tom Hanks won bijvoorbeeld een Oscar voor zijn rol in het aidsdrama Philadelphia. Tegenwoordig krijgen diezelfde acteurs de kritiek dat dergelijke rollen ook door acteurs gespeeld zouden moeten worden die in het echt ook homoseksueel zijn. Want die zijn er immers in overvloed te vinden, anno 2020.

Falling
De 62-jarige acteur Viggo Mortensen is het daar niet mee eens. De acteur, bekend van onder meer Lord of the Rings, regisseerde de film Falling en speelt zelf een van de hoofdrollen. Falling gaat over een mannelijk stel van middelbare leeftijd dat te maken krijgt met een demente vader.

Een journalist van The Times stelde Mortensen de vraag waarom hij als hetero acteur had gekozen voor het spelen van een gay personage. Hij zei daarop: “Nu gaan die critici ervan uit dat ik 100% hetero ben. Of dat zo is? Misschien wel, misschien niet. Dat gaat je helemaal niets aan. Ik wil dat deze film klopt, en dat het personage dat ik speel effectief is. Als ik had gevonden dat het een slecht idee was om hem zelf te spelen, had ik het niet gedaan.”  

Castingproces
Hij vindt het goed dat er nu over wordt nagedacht, maar hij vindt het geen enkel probleem door wie welke rol wordt gespeeld. “Mensen vragen mij vervolgens: hoe zit dat dan met Terry Chen, die mijn echtgenoot speelt in de film? Is hij homoseksueel? Het antwoord is dat ik dat niet weet, en ik zou nooit het lef hebben gehad om hem dat te vragen tijdens het castingproces.”

We schreven eerder over een andere film over een homokoppel dat te maken heeft met dementie, Supernova. Dat artikel lees je hier. En dit is de trailer van Falling.

Powered by Labrador CMS