Video: gays op leeftijd praten over hiv

Leestijd: < 1 min

Het is niet alleen maar lachen en gieren met de zelfbenoemde Old Gays. Deze keer behandelen Bill, Jessay, Robert en Mick een onderwerp waar ze in hun leven de directe gevolgen van hebben ondervonden: hiv. Zo onthult Robert dat hij in 1987 zijn positieve diagnose kreeg… Aangrijpende beelden.

“Toen ik in 1987 mijn diagnose kreeg, stond dat nog gelijk aan een doodvonnis. Dat is nu gelukkig niet meer zo.” Dit vertelt Robert aan het begin van de nieuw Old Gays-video, die gaat over hiv. Je kunt je voorstellen hoe angstig de momenten moeten zijn geweest voor Robert en zijn dierbaren. Hij vertelt dat hij er inmiddels goed over kan praten, vooral ook om anderen te helpen die net als hij hebben gehoord dat ze moeten leven met hiv.

Tachtig procent

De vier heren blikken terug op de periode waarin hiv en aids opkwamen, rond het begin van de jaren tachtig. “Mensen wisten niet wat ze overkwam, of hoe het virus werd overgedragen”, zegt Mick. Bill voegt eraan toe: “Ik ben ongeveer tachtig procent van mijn vrienden kwijtgeraakt aan aids. En het verdrietigste was nog wel dat de meesten niet durfden te vertellen dat ze ziek waren. Dat hielden ze verborgen.”

Hoop

Om die tijd te beschrijven heeft Mick maar één woord nodig: “Angst. Het was verdrietig en pijnlijk, er was geen hoop.” Die hoop is er nu wel. Mick vertelt dat hij in 2001 positief is getest op hiv. Toen was de medische wetenschap al zover dat de artsen hem vertelden dat hij zomaar nog 25 jaar door kon leven. “Het belangrijkste is om je medicatie elke dag tot je te nemen.”

Advies

Mick en Robert willen laten zien dat je ook met hiv lang en gelukkig kunt leven, en zo eindigt de video met een optimistisch advies: “Er is iets aan te doen, als je maar naar de dokter gaat.”

Powered by Labrador CMS