Wereld Aids Dag

Video: deze jongeren leven met hiv

Praten over hiv is nog vaak een taboe

Leestijd: < 1 min

Op 1 december is het Wereld Aids Dag. Kunstenaar Bas van de Kruk maakte daarvoor een video waarin jongeren vertellen over hun leven met hiv. Praten over hiv is nog vaak een taboe en met zijn video wil hij dit op een creatieve manier doorbreken.

Opdrachtgever voor de video is Stichting Mara, die zich al jaren inzet voor mensen die leven met hiv en stigmabestrijding. Om dit jaar extra aandacht te geven aan deze ziekte is de stichting verschillende projecten gestart in samenwerking met andere gelijke initiatieven onder het samenwerkingsverband HIV010.

“Hoe is het om te leven met hiv?” 
HIV010 heeft Bas van de Kruk, een interdisciplinaire kunstenaar en filosoof, die zelf al jaren leeft met hiv gevraagd een video te maken op basis van de verhalen van andere jonge mannen die leven met hiv. Hoe is het als je het net hoort, hoe geef je daarna je leven vorm, hoe leer je het accepteren. De video is hier onder te zien en ook op de website Asljehetvertelt.nl. In de film figureren twee dansers, terwijl je de stemmen hoort van twee jonge mannen die leven met hiv.

Covid-19: Overeenkomsten en verschillen 
Karlijn Bunnig, geestelijk verzorger voor mensen met hiv bij Stichting Mara, zag gedurende de pandemie steeds meer overeenkomsten en verschillen tussen covid-19 en hiv/aids. Hierover schreef ze een column. Ze hoopt dat de covid-19 pandemie bijdraagt aan een afname van het stigma op hiv. 

#aware.hiv 
Het Erasmus MC is gestart met #aware.hiv, een project om het aantal hiv-besmettingen terug te brengen naar nul. Het initiatief sluit aan bij het doel van de Verenigde Naties dat de aidsepidemie in 2030 ten einde moet zijn. Het #aware.hiv project richt zich op het actief opsporen van mensen met een verhoogde kans op een hiv-infectie, namelijk de 7% mensen die leven met hiv in Nederland, maar nog niet van op de hoogte zijn van hun diagnose hiv. De slogan van het project ‘Dare to be aware’ staat voor het creëren van awareness over hiv-indicator aandoeningen én voor het normaliseren van testen op hiv als routine zorg bij bepaalde aandoeningen. “Zo zorgen wij in Nederland voor 0 nieuwe HIV infecties.”, aldus het initiatief. Op 1 dec wordt de website gelanceerd: Awarehiv.com.

Steun voor vrouwen met hiv 
Stichting Humanitas zal dit jaar een besloten dag houden voor vrouwen die in Rotterdam leven met hiv. Volgens de organisatie blijft de steun van elkaar nodig. 

HIV010 
Deze initiatieven zijn tot stand gekomen door HIV010, een samenwerkingsverband van verschillende organisaties en vrijwilligers. HIV010 heeft als doelstelling om in en rond Rotterdam de aandacht te blijven vestigen op de positie van mensen die leven met hiv/ aids. HIV010 doet projecten rond voorlichting, preventie en stigmabestrijding. 

Meer info over HIV010 is hier te vinden op hun Facebook-pagina.

Powered by Labrador CMS