Vet lekkere muziek: het laatste deel van onze Anouk-hitspecial

Met Birds, Anouks Songfestival-bijdrage!

Leestijd: < 1 min

Anouk zorgde er in 2013 hoogstpersoonlijk voor het Eurovisie Songfestival weer serieus werd genomen onder onze Nederlandse artiesten. Geen Sieneke meer of De Toppers, maar gewoon een goed liedje met een sobere act. Hier is het vierde en laatste deel van onze Vet Lekkere Anouk-muziekmarathon.

Waarom deze rubriek? In de krochten van YouTube zijn de mooiste dingen te vinden. Videoclips, complete concertregistraties, live-optredens van weleer, al dan niet door de artiesten zelf online gezet. Iedere twee weken doen we een greep uit het overweldigende aanbod en bedenken we daar een thema bij, of zetten we een artiest in het zonnetje. (De kazige rubrieknaam is in een opwelling bedacht. Hopelijk is dat snel vergeven en vergeten.)

Dit is deel zes in een serie.
Deel één vind je hier
Deel twee vind je hier
Deel drie vind je hier
Deel vier vind je hier
Deel vijf vind je hier
Deel zes vind je hier

‘Birds’

Eindelijk! Na acht magere Jaren vol onzin-acts waarmee Nederland de finale niet wist te halen (De Toppers, Sieneke, 3JS, Joan Franka, bedankt!), wist Anouk wat haar te doen stond: gewoon een keigoed liedje aanleveren en ervoor gaan. Wat volgde was een reeks nieuwe Nederlandse successen (met uitzondering van Trijntje die afging met een lied dat notabene door Anouk was geschreven), culminerend in de overwinning van Duncan Laurence in 2019.

‘Pretending as Always’

Na het success van ‘Birds’ bracht Anouk haar achtste studioalbum Sad Singalong Songs uit, met daarop tien filmisch georkestreerde ballads. In de video van ‘Pretending as Always’ zien we hoe twee geliefden zich verkleden als konijnen op stemmige muziek. Iets te stemmig voor de Top 40, want de track kwam niet verder dan de Tipparade.

‘Wigger’

“I’m that true blond proud wigger, born and raised in the suburbs…” Dit lied zong Anouk in 2014 tijdens haar concertreeks Live at Symphonica in Rosso. Het werd een bescheiden Top 40-hit en haalde nummer 17. Hierna kreeg Anouks single-carrière een wat grilliger verloop, met een duet hier, een gastbijdrage daar, een single in het Nederlands en een reeks liedjes die bleven steken in de Tipparade.

‘Hold Me’

Anouks laatste toptien-hit stamt uit 2015 en was een duet met Douwe Bob. De countryballad schopte het tot nummer tien.

‘Places to Go’

De leadsingle van album nummer negen, Paradise and Back. In de video is wederom een bijrol weggelegd voor de kinders van Anouk. En let even op dat loopje: dat is net ‘Africa’ van Toto. Of John Mayers ‘Last Train Home’. Tip 2 in de Tipparade.

‘Dominique’

En daar was in 2015 ineens de eerste Nederlandstalige single van Anouk. ‘Dominique’ gaat over liefde en jaloezie: “Domique, ik ga kapot als ik je met die andere wijven zie.” En dat op een zomerse reggaebeat, een soulvol orgeltje en in de video een gekortwiekte Anouk-lookalike. Met een cameo van… Raggel! Nummer zestien in de Top 40.

‘Run Away Together’

In 2016 verscheen Queen for a Day, het tiende studioalbum van Anouk met daarop deze leadsingle. Ook dit is weer zo’n lekkere ballad zoals we die inmiddels van haar gewend zijn. Ook in deze video een jonge lookalike in de hoofdrol. In 2016 kwam deze track tot 24 in de Top 40.

‘Het Is Klaar’

Het Nederlandstalige ‘Dominique’ smaakte kennelijk naar meer, want drie jaar later volgde een compleet album in Anouks moerstaal, Wen D’r Maar Aan. ‘Het Is Klaar’ is een bluestrack met een passend thema: alweer staat een relatie op instorten. “Ik heb het met jouw rotkop gehad. Een waardeloze vent, je bent niets meer dan dat.” Zo kennen we Anouk weer! Helaas werd het geen hit, want maximaal nummer zestien in de Tipparade.

‘It’s a New Day’

In 2019 stond Anouk voor het laatst in de Top 40 met ‘Million Dollar’, een track die niet is gekoppeld aan een album. Ze kwam ermee tot nummer 34. Hier kiezen we als laatste lied in deze Anouk-hitmarathon voor ‘It’s a New Day’ (dat je niet moet verwarren met ‘New Day’, van haar Greatest Hits-album dat in 2015 nummer 23 in de Top 40 haalde). ‘It’s a New Day’ is een ode aan sterke vrouwen, met een video waarin Anouk is te zien in verschillende iconische vrouwengedaantes. Tot zover ons ultieme Anouk-overzicht!

Vorige keer: deel drie van onze Anouk-hitmarathon

Al meer dan 25 jaar blijven ze komen, de hits van onze eigen Anouk. We zijn inmiddels beland bij aflevering drie van een vierdelige serie waarin we alle interessante video’s van de Haagse zangeres nog eens voor het voetlicht halen. Deze keer van ‘Good God’ en ‘Three Days in a Row’ tot ‘Woman’ en ‘Love Drunk’.

‘Good God’

Inmiddels zijn we terechtgekomen in 2007. Met haar vijfde album Who’s Your Momma sloeg Anouk een nieuwe muzikale koers in. De muziek bevat nog steeds rockinvloeden, maar is jazzy en hier en daar zelfs soul- en funkachtig. In de video voor ‘Good God’ speelt ze een geflipte diva die er cartoonesk op los swingt. Ze kwam ermee tot nummer zeven in de Top 40.

‘I Don’t Wanna Hurt’

Helaas is er geen video van ‘I Don’t Wanna Hurt’, maar deze nummer 4-hit mag niet in het overzicht ontbreken. Het is een van Anouks mooiste ballads, dus daarom hier de live-versie uit het Arnhemse Gelredome.

‘Modern World’

In de video is Anouk verdwaald in het decor van Little House on the Prairie, waarbij ze zingt over de verdorvenheden van de moderne wereld, waar alles te koop is: een mooi lichaam, siliconenlippen, enzovoort. Het enige wat je niet kunt veranderen, is de domheid van de mens. Nummer drie in de Top 40.

‘Three Days in a Row’

In 2009 verscheen album nummer zes, For Bitter or Worse. ‘Three Days in a Row’ was de leadsingle, die het schopte tot helemaal bovenaan de Top 40, maar liefst four weeks in a row. De video is een remake van die voor ‘Michel’, met dezelfde man als tegenspeler voor Anouk.

‘Woman’

“Ooh-hoo-hoo, Ooh-hoo-hoo…” Deze daverende meezinger was single nummer twee van For Bitter or Worse. De nummer 3-hit ging gepaard met een eenvoudige video waarin Anouk danst in een van kleur verspringende kubus.

‘For Bitter or Worse’

Misschien is dit wel de ontroerendste video van Anouk. In zwart/wit komen beelden voorbij van haar gezinsgeluk, terwijl de tekst gaat over een getroubleerde relatie. De single kwam tot 14 in de Nederlandse Top 40.

‘Killer Bee’

In 2011 verscheen Get Her Together, Anouks zevende studioalbum. Als voorproefje bracht ze ‘Killer Bee’ uit, maar niet officieel op single. Er was ook geen ‘echte’ video, maar wel een opname van Anouk in de studio. De track dook overigens wel op in de Top 40 en kwam tot nummer 21.

‘Down & Dirty’

De officiële leadsingle van Get Her Together had ook al geen video, daarom een akoestische live-versie van de track, die het schopte tot nummer 13 in de Top 40.

‘What Have You Done’

De derde track van Get Her Together haalde in de zomer van 2011 de Tipparade. In de winter van dat jaar bracht Anouk 'What Have You Done' opnieuw uit, waarna de single nummer 14 haalde en daarmee was het de laatste hit van dit album. Het lied gaat net als ‘Down & Dirty’ over haar breuk met rapper Unorthadox. Voor het eerst is Anouk niet zelf te zien in de bijbehorende video, maar twee acteurs die een liefdesbreuk uitbeelden.

‘I’m a Cliche’

Deze single van Get Her Together kwam tot nummer 16. De video is opgenomen in Amsterdam-Oost en is nogal luguber: Anouk wordt twee keer doodgereden en een keer doodgeschoten, waarna omstanders haar filmen en fotograferen. Anouk zelf stond erbij te kijken. De uitgelekte beelden zorgden in 2011 online voor enige ophef.

Volgende keer: 'Birds! Het Eurovisie Songfestival!'

Vorige keer: een nieuwe lading oude hits van Anouk

Vorige keer blikten we terug op de beginjaren van Anouk in de Vet Lekkere Muziekrubriek. Deze keer pakken we de draad op in 2001 en gaan we verder met de schier oneindige reeks hits die de Haagse zangeres heeft gescoord. Met onder meer haar allergrootste klapper, 'Girl'.

Anouk – ‘Everyhing’

Graduated Fool is het vierde album van Anouk, dat uitkwam in 2002. Aan de plaat ging de stevig rockende leadsingle ‘Everything’ vooraf, met een koortsachtige video die allerlei horrorelementen bevat, van rondvliegend meubilair tot een zwevende Anouk, die rechtstreeks uit de film The Exorcist lijkt te zijn ontsnapt.

‘I Live For You’

Minstens zo ruig als ‘Everything’ is de tweede single van Graduated Fool. De kunstzinnige slowmotion-video kon Anouk helaas niet aan een hit helpen: ze bleef ermee steken in de Tipparade.

‘Hail’

Single #3 van Graduated Fool is een ballad die het schopte tot nummer 31 in de Top 40. Met een toegankelijke video deze keer, waarin Anouk met haar kind heerlijk ongecompliceerd door een duinlandschap banjert.

‘Between These Walls’

In 2003 leverde Anouk een gastbijdrage aan het album van Junkie XL. ‘Between These Walls’ kwam in een akoestische versie te staan op haar vijfde album, Update. Hier zien we de variant met beats van Junkie XL.

‘Girl’

En toen was daar ineens het killer album Hotel New York, en keerde Anouk terug naar de top tien met ‘Girl’. Het lied hield het maar liefst 26 weken vol in de Top 40, waarvan dertien in bij de bovenste tien. Van al haar video’s is die van ‘Girl’ nog altijd het vaakst te zien op de muziekzenders.

‘Lost’

In de video van ‘Lost’ baddert Anouk met… Anouk! Deze ballad werd net als ‘Girl’ een top twee-hit.

‘Jerusalem’

Leuk om te zien hoe Anouk telkens iets nieuws probeert. De video van ‘Jerusalem’ is deels geanimeerd. Het werd weer een hit, en kwam tot nummer twintig in de Top 40.

‘One Word’

Anouk grossiert in songtitels die uit één woord bestaan. ‘Jerusalem’ is de achtste, als we ‘Don’t’ voor het gemak ook meerekenen. Grappig genoeg heet de vierde en laatste single van Hotel New York ‘One Word’ en dat zijn er twee. Niet gek voor een nummer vier-hit. Dit is de persoonlijke favoriet van ondergetekende. Volgende keer meer Anouk, want de hitstroom is nog lang niet opgedroogd…

Die keer daarvoor:  ‘Nobody’s Wife’, ‘Michel’ en andere vroege hits van Anouk

Hoog tijd om eens een artiest van eigen bodem in het zonnetje te zetten in de Vet Lekkere Muziekrubriek. We blikken terug op de beginjaren van Anouk Teeuwe, die 25 jaar geleden doorbrak met ‘Nobody’s Wife’. Herinner je je ‘R U Kiddin’ Me’ nog? Of ‘The Dark?’

Dat het alweer een kwart eeuw geleden is dat Anouk doorbrak met ‘Nobody’s Wife’… Het lied, dat enigszins doet denken aan ‘Like the Way I Do’ van Melissa Etheridge, haalde in oktober 1997 de tweede plaats in de Nederlandse Top 40. Daarvoor bracht ze een single uit die het schopte tot de Tipparade, maar die we hier desondanks toch graag meenemen.

‘Mood Indigo’

Met deze stevige rockballad zette Anouk zich in 1996 op de kaart. In de kleurrijke video is al een glimp op te vangen van de vrijgevochten zangeres, die in de jaren daarna uitgroeit tot een van de invloedrijkste personen binnen de Nederlandse popmuziek. ‘Mood Indigo’ is geschreven door Barry Hay van Golden Earring.

‘Nobody’s Wife’

Met deze nummer twee-hit brak Anouk in één klap door bij een groot publiek. Bezoekers van Pinkpop moesten nog een beetje aan haar wennen in het begin. Ze werd bekogeld met een ei tijdens haar optreden, waarop ze besloot om dan maar zonder shirt verder te zingen. Van haar twaalf noteringen in de Top 2000 is dit nog immer de hoogstgenoteerde, op nummer 155 in 2021.

‘It’s So Hard’

De opvolger van ‘Nobody’s Wife’ kwam tot 27 in de Top 40. Terwijl het minstens net zo’n pakkend nummer is. Anouk beschouwt de wereld vanonder een lange pony. Let ook even op de outfits van Anouks bandleden.

‘Sacrifice’

Met deze gevoelige snaar keerde Anouk in 1998 terug in de top tien. In de video speelt een schattige hond een prominente rol.

‘R U Kiddin’ Me’

In totaal heeft Anouk tot nu toe twaalf studioalbums uitgebracht. Na haar debuutalbum Together Alone in 1997 volgde twee jaar later Urban Solitude, met ‘R U Kiddin’ Me’ als leadsingle. Let op de nieuwe look van Anouk, met korter haar en een gouden tand.

Anouk – ‘The Dark’

Op de een of andere manier doet de video van ‘The Dark’ denken aan die van Nirvana’s ‘Heart Shaped Box’, maar dan met Björk in de hoofdrol. Wat we te zien krijgen is grungy en inderdaad best duister. De rappende Anouk klinkt als Anthony Kiedis van Red Hot Chili Peppers, en dat is een compliment.

Anouk – ‘Michel’

Naast stevige rockers weet Anouk vanaf het begin keer op keer te ontroeren met haar ballads. Na ‘Sacrifice’ is dit de tweede waarmee ze een top tien-hit scoorde. Nu geen hond die figureert in de video, maar een heerschap. En Anouks gouden tand, natuurlijk.

‘Don’t’

De laatste single van Urban Solitude, en ook voor deze keer. Anouk gaat heerlijk over the top in de video bij een track die vooral live hoge ogen zou gooien. Wát een energie!

Die keer daarvoor: de playbackende baby van Massive Attack

De koningen van de trip hop leverden in de jaren negentig en nul de ene parel na de andere af. Een hoogtepunt is ‘Teardrop’, een ontroerend liedje met een video waarin een baby ronddobbert in een baarmoeder en het lied playbackt. Maar wie kent ‘Unfinished Sympathy nog, of het door Madonna gezongen ‘I Want You’? Hier de zeven mooiste video’s van Massive Attack.

Lees meer

Powered by Labrador CMS