Very Vintage: Zeg ‘ns Aaa – Map en Thea willen een kind

Leestijd: < 1 min

“Met de assistente van dokter Van der Ploehoehoeg?” Zo nam huishoudster Mien Dobbelsteen altijd de telefoon op in de Vara-comedy Zeg 'ns Aaa. Dokter Lydie had een praktijk aan huis, waar heel tolerant Nederland over de vloer kwam. Ze had een lesbische collega die samen met haar vriendin een kind wil, zoals je kunt zien in deze aflevering uit 1985.

Zeg ‘ns Aaa was een razend populaire sitcom rond het doktersgezin van Liedy van der Ploeg (Sjoukje Hooymaayer) en haar huishoudster Mien Dobbelsteen (Carry Tefsen). Liedy had een man, Hans Lansberg (Manfred de Graaf), en haar zoon Gert-Jan (Hans Cornelissen) was samen met Pien (Monique Rosier).

Spil van het gezin
Spil van Zeg ‘ns Aaa was Mien Dobbelsteen, de huishoudster die zich overal mee bemoeide. Haar man Koos (John Leddy) was bevriend met een sjacheraar, Jopie (Herman Kortekaas), die Mien steevast aansprak met ‘Moppie’. Mien moest niets van Jopie hebben en dat liet ze hem keer op keer merken, zo ook in de onderstaande aflevering.

De verhaallijnen in Zeg ‘ns Aaa waren typisch Vara-links, met ‘gastarbeiders’ die met alle egards werden behandeld, de zwarte dokter John (een rol van Kenneth Herdigein. Grappig detail: Herdigein speelde ook in de Wim T. Schippers-serie We Zijn Weer Thuis, als Govert Zwanenpark. Die in die serie als acteur werkte bij… Zeg ‘ns Aaa.), Mien die voor het eerst kennismaakt met een wereldgerecht (‘lasánjaaaaa’) en Lydies lesbische collega Thea (Hetty Heyting).

Kinderwens
In de aflevering hieronder is te zien hoe Thea en haar vriendin Map (Carline Brouwer) uitspreken dat ze een kinderwens hebben. Hans en Gert-Jan vinden het niet meteen een goed idee, een gezin zonder vader. Maar na wat heen en weer geginnegap biedt Gert-Jan zichzelf aan als spermadonor. “Als we dan toch allemaal zo modern gaan doen, wil ik best mijn zaadje bijdragen.”

Ook Hans ziet het wel zitten om ‘een hunkerende moeder te bevruchten’, zoals hij Lydie subtiel meedeelt in de slaapkamer (wat glanst haar haar trouwens mooi!).

Hoe het afloopt? Dat zie je hier.

Powered by Labrador CMS