Very vintage: hoe queer was de film Psycho van Alfred Hitchcock?

Een video over het nog immer populaire personage Norman Bates,,

Leestijd: < 1 min

De film Psycho draaide om Norman Bates, een van de meest memorabele en raadselachtige personages uit de filmgeschiedenis die werd gespeeld door Anthony Perkins. Net als zijn personage droeg de acteur ook veel geheimen met zich mee, waaronder een verboden romance met een Hollywood-hunk. Bekijk hier de analyse van cultuurdeskundige Matt Baume.

Alfred Hitchcock maakte meer dan vijftig jaar de dienst uit in Hollywood. De van oorsprong Britse filmregisseur wordt gezien als een van de beste ooit en hij grossierde in het maken van thrillers. Hierdoor kreeg hij de bijnaam ‘Master of Suspense’ toebedeeld. Bekende films van zijn hand zijn Dial M for Murder (1954), Rear Window (1954), Vertigo (1958) en The Birds (1963).

Psychologische horror

In 1960 maakte Hitchcock de film Psycho, een psychologische horrorfilm die tot zijn beste wordt gerekend. Te zien is hoe een jonge vrouw op de vlucht slaat en onderduikt in een motel, dat wordt gerund door Norman Bates. Die wil haar uitnodigen voor een diner in zijn moeders huis, maar die wil daar niets van weten.

Wanneer hij met haar de maaltijd deelt in het hotel, komt zijn moeder ter sprake en al snel blijkt dat er iets goed mis is met haar. Wanneer Marion vervolgens in een bloedstollende scène onder de douche wordt vermoord, verdenkt Norman zijn moeder ervan de moord te hebben gepleegd.  

Anthony Perkins

Norman Bates werd gespeeld door Anthony Perkins, die op dat moment 28 jaar was en een veelgevraagd acteur. Hij maakte van Bates een van. De meest memorabele filmpersonages uit de filmgeschiedenis.

In een recente video blikt de Amerikaanse cultuurdeskundige terug op Psycho en de manier waarop het publiek reageerde op Norman Bates. Dat reageerde geschokt op het raadselachtige personage dat een vat vol duistere geheimen bleek te zijn. Het bleef niet alleen bij Psycho zelf, want Norman Bates keerde terug in vervolgfilms en tv-series, waaronder het vijf seizoenen tellende Bates Motel.

Verboden romance

Net als zijn personage droeg acteur Anthony Perkins zijn eigen geheimen met zich mee, laat Baume zien in zijn video. Zo had Perkins een verboden romance met een Hollywood-hunk. Ook had de acteur meer gemeen met Norman Bates dan het publiek wist.

Bekijk hier het verhaal van Norman Bates: hoe de grootste psychopaat van de cinema tot leven werd gebracht, hoe hij vandaag de dag voortleeft, zelfs lang nadat zijn makers er niet meer zijn.

Powered by Labrador CMS